lina_hultqvist
Studenten

20 000 lämnar skolan utan betyg: ”Ett misslyckande”

20 000 gymnasieelever lämnar skolan med ofullständiga betyg. Ett stort misslyckande, menar Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges Elevkårer.
– Det är en fråga som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet.

Studenten står för dörren. Då passar Sveriges Elevkårer på att uppmärksamma det stora antal elever som varje år lämnar gymnasieskolan utan fullständiga betyg. Så många som 20 000 elever räknar man med att det handlar om i år.

– Ett problem är att det är en fråga som faktiskt inte diskuteras så mycket, varken från politiskt håll eller från allmänhet och elever. Jag tycker att det är fruktansvärt höga siffror, att så många går ut utan ett fullständigt gymnasiebetyg, men det är nästan ännu värre att det inte diskuteras, säger Lina Hultqvist, ordförande för Sverige Elevkårer.

I en debattartikel i Aftonbladet lyfter hon därför frågan, tillsammans med 60 av organisationens medlemsföreningar. I artikeln riktar de kritik mot landets utbildningspolitiker som man menar lägger fokus på detaljfrågor som mobilförbud samtidigt som omkring 25 procent av eleverna inte klara gymnasiet inom tre år.

Fokuserar politikerna på fel saker?

– Delvis! Man diskuterar hellre hur lärare ska agera i klassrummet än att diskutera systemfrågor. Eller så pratar man om systemfrågor som om huvudmannen ska vara kommunal eller statlig, något jag inte tror är fullt avgörande för om eleverna klarar skolan, säger Lina Hultqvist.

– Var fjärde elev klarar inte gymnasiet. Vi måste prata om vilka konsekvenserna av det blir och vilket stöd som eleverna behöver.

Brister stödet i gymnasieskolan?

– Ja, det gör det. Självklart är tidigt stöd och stöd i grundskolan jätteviktigt. Men det behövs stöd på gymnasiet också. Många av dem som inte tar examen saknar betyg i ett fåtal kurser – det är alltså ett problem som uppstår under gymnasiet. Och eftersom vi har kursbetyg kan det vara en tillfällig svacka som gör att man missar en kurs. Ibland händer det saker i människors liv som ställer till det. Det är viktigt att skolan upptäcker sådant och stöttar.

Lina Hultqvist säger att det också är vanligt att gymnasieelever själva måste kräva att få det stöd de behöver.

– Det ska inte krävas en stark individ eller starka föräldrar för att få hjälp. 

Vilka åtgärder behövs för att fler elever ska få fullständiga gymnasiebetyg?

– Vi talar inte så mycket om åtgärder i artikeln utan detta är ett stort problem som vi vill uppmärksamma. Men det handlar om tidigt stöd redan i grundskolan, bättre studie- och yrkesvägledning, stöd under gymnasietiden, och som sagt, själva systemet med kursbetyg ställer också till det.

Många elever upplever också att de inte får information om vad som händer sen, om man går ut gymnasiet med många luckor, säger Lina Hultqvist.

– Eleverna vet inte hur möjligheterna ser ut att läsa in betyg i efterhand eftersom skolan inte pratar om det. Om man till exempel inte vet hur Komvux fungerar är tröskeln hög när det gäller att söka sig dit.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm