diagram

6 av 10 vill ha statlig skola

Staten borde ta över huvudansvaret för finansiering av skolan, lärare och rektorer. Det anser 63 procent av väljarna i en färsk undersökning, men majoriteten i riksdagen är emot.

Lärarnas Riksförbund och Novus Opinion har frågat 3000 väljare hur de ser på styrningen av skolan. Oavsett partitillhörighet vill majoriteten att staten tar över huvudansvaret för skola, lärare och rektorer, medan i genomsnitt 15 procent av väljarna i undersökningen vill att kommunerna ska ha huvudansvar för skolan.

– Jämfört med tidigare blir det fler och fler väljare som tycker att staten ska ta ansvar för skolan och här är majoriteten för oavsett partitillhörighet. Det gäller även partier som Centern som är tydligt för decentralisering, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet vill alla behålla den kommunala styrningen av skolan samtidigt som omkring 60 procent av deras väljare hellre vill se en statlig styrning. Moderaterna har en liknande situation, även om partiet svängt något och vill ha större statligt ansvar, och för dem är väljarandelen för statlig skola 62 procent.

Även flertalet bland Socialdemokraternas väljare – två tredjedelar – vill ha en nationell skola, medan partiet vill ha en kommunal lösning.

– Vi kan se att Moderaterna håller på att svänga mot ett större statligt ansvar för likvärdighetens skull och vi tror att den rörelsen är på gång även hos Socialdemokraterna. Jag tror att partierna kommer att följa sina väljare, säger Bo Jansson.

Vänsterpartiet och Folkpartiet, som båda är emot kommunaliseringen, har starkt stöd hos sina väljare – 77 procent respektive 71 procent. Sverigedemokraterna, som också är för statlig styrning, har stöd hos 64 procent av sina väljare.

Majoriteten av alla väljare i undersökningen anser att ett statligt övertagande skulle stärka likvärdigheten och kunskapsresultaten, något Lärarnas Riksförbund håller med om.

– Det måste till ett statligt ingripande för att elever ska ha samma möjligheter oavsett var de bor i landet och för att klara av de lärarlöneökningar som är nödvändiga. De fattigaste kommunerna verkar inte ha möjlighet att göra de lönesatsningar som behövs för att behålla och locka nya lärare, säger Bo Jansson.

Samtidigt tror han att det kommer att behövas någon form av kommunalt inflytande även vid statlig styrning.

– Vi behöver hitta en lösning med nationell finansiering av skolan för likvärdighetens skull, men jag tror att vi behöver ha kvar någon form av kommunalt inflytande, kanske på regional nivå.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm