moderat_1

Moderatledaren Anna Kinberg Batra på Almedalsscenen.

| Foto: Region Gotland
Almedalen

8 av 10 M-väljare: ”Skrota vinstsystemet för friskolor”

79 procent av Moderaternas väljare vill skrota vinstsystemet för friskolor som det ser ut i dag. Det visar en färsk undersökning.
– Väldigt förvånande och intressant, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Skolan i Anna Kinberg Batras tal

Tid åt skolfrågor: 30 sekunder.

Publik: 700 personer.

Punchline: ”Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: Åk härifrån, Sverigehatare!”

Läs hela talet här.

I anknytning till Moderaternas dag i Almedalen presenteras statistik gällande partiets väljare och skolan. En överväldigande majoritet av M-väljarna, 79 procent, vill skrota vinstsystemet för friskolor som det ser ut i dag. Det visar Lärarnas Riksförbunds stora väljarundersökning 2017 där 3 000 slumpmässigt utvalda väljare har svarat på ett antal skolpolitiska frågor under januari och februari 2017.

På frågan ”Anser du att friskolor som drivs som bolag bör kunna ta ut vinst?” svarade 21 procent nej och 58 procent ”Ja, men endast om vissa kvalitetskrav är uppfyllda”.

– Det var väldigt förvånande och intressant. Det borde Moderaterna definitivt lyssna på, säger Jenny Madestam. Men att göra en sådan stor omsvängning i skolan blir en utmaning för M. Frågan är hur mycket partiledningen egentligen känner till detta. Sådana siffror gör att förhalningar över blockgränserna kan bli lättare i framtiden. På så vis skulle detta kunna påverka.

I undersökningen framgår också att 64 prcent av Moderaternas väljare vill att staten ska ta över huvudansvaret för den offentligt drivna skolan och 63 procent anser att staten bör ha ansvaret för skolans finansiering.

Moderaternas skolpolitiska talesperson, Camilla Waltersson Grönvall, reagerar starkt på uttolkningen av undersökningen från Lärarnas riksförbund.

– Undersökningen bekräftar att frågan om ett vinstförbud är överspelad. Och när vinstförbud och valfrihet ställs mot varandra i andra undersökningar är rätten att välja överordnad. Snarare bekräftar undersökningen vår, och numera även hela Alliansens, linje om att vi måste ha tuffare kvalitetskrav i skolorna, säger hon och tillägger: 

– I tider när vi diskuterar halv- och osanningar i medierna är det också viktigt att påpeka att Moderaterna, tvärt om mot vad Jenny Madestam påstår, säger skarpt nej till att skolor som håller en dålig kvalitet ska kunna plocka ut vinst. Vi går med andra ord i takt med våra väljare.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra hade en del att säga om skolan i sitt Almedalstal på söndagen.

– Ska vi konkurrera med kunskap kan inte svenska elever fortsätta ha ett år mindre undervisningstid i skolan jämfört med våra konkurrenter. Vi behöver fler lärare, en timme mer undervisning om dagen och vi behöver stänga de skolor som inte lär eleverna tillräckligt. Vi kan inte nöja oss med att vara landet lagom i kunskap, som vi är nu. Vi måste vara bäst.

En tapper skara besökare hade samlats i Almedalen för att lyssna på moderatledaren.

Och just stödet är någonting som partiledaren behöver. I juni 2017 hade Moderaterna tappat hela 10,1 procentenheter jämfört med året innan, från 26 procent till ett väljarstöd på 15,9 procent, enligt Novus väljarbarometer.

Efter en tuff vår med avgångskrav riktade mot sig blev årets tal ett sätt att visa Moderatväljarna att hon är rätt person för uppdraget som partiledare, menar statsvetaren Jenny Madestam.

– Det var det definitivt. Talet stärkte hennes ställning litegrann, skulle jag säga. Det var mer kraft än i hennes tidigare tal och intervjuer. Hon körde på ett säkert kort i dag, eller i alla fall något som partiet tror är ett säkert kort, säger hon.

Anna Kinberg Batras tal var någon slags nygammal version av arbetslinjen och Fredrik Reinfeldts era som partiledare.

– Så det var inte speciellt mycket nytt, men det var ändå inte den konservativa hårda framtoningen på samma vis som har varit. Det var lite de gamla Nya Moderaterna.

Vilka är Moderaternas stora utmaningar härnäst?

– Det blir att fortsätta på spåret att framstå som Alliansledande, det är den stora utmaningen. Sedan handlar det om att hitta sätt att locka tillbaka väljare som har gått till Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Det kommer vara jättesvårt för de två väljargrupperna står helt emot varandra. Det blir spännande att se hur partiet gör för att gå framåt inför valet. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm