skarmavbild_2010-10-26_kl._10.19.54

Arga lärare drar tittare på nätet

Att lärare filmas under lektion och filmen sedan läggs ut på Youtube är ett växande fenomen.
De filmer som ses av flest tittare är de som visar en lärare som förlorar behärskningen.

Fakta/Marcus Samuelsson

Ålder: 42 år.
Lärarbakgrund: 7,5 år som speciallärare, slöjdlärare och biologilärare i åk 4-9, varav ett år som klasslärare i en 5-6:a.
Gör: Lektor i pedagogik. Disputerade 2008 med en avhandling om lärares ledarskap.
Aktuell: Med en artikel om lärarfilmer på Youtube i antologin "Youth cCulture, net culture: online social practices" som kommer i slutet av detta år eller i början av nästa.

Pedagogikforskaren Marcus Samuelsson vid Linköpings universitet har tittat på fenomenet och sammanfattar enkelt:
– Om du misstänker att du kommer att bli filmad: bete dig ointressant. Den som beter sig normalt löper liten risk att läggas ut på nätet, säger han.
Man kan också välja den skämtsamma linjen, att spela med. Filmer med skämtsamma lärare ses av ungefär 5 000 tittare medan filmer med arga lärare får 50 000 till 100 000 visningar på svenska Youtube.

Diskutera i förväg

Marcus Samuelsson anser också att problemet kan förebyggas. Dels kan man i början av terminen tala om den goda arbetsrelationen, och där träffa en överenskommelse om hur man ska ha det tillsammans i klassrummet.
– Det är bra att återknyta till när arbetsklimatet inte är gott. Dels kan man föregå med gott exempel när det gäller mobiltelefoner.
Enligt Marcus Samuelsson är det många lärare som vittnar om att de inte har några problem med mobiler. De börjar varje lektion med att lägga undan sin mobil och säga: här är min mobil, jag stänger av den nu.
– Det gäller att vara tydlig: varför träffas vi här och hur vill vi ha det när vi jobbar ihop?
Att bli filmad när man förlorar behärskningen kan upplevas som en kränkning, men enligt Marcus Samuelsson är det svårt att i efterhand försöka stoppa visningen av filmen.

Ta inte telefonen

Och det är, enligt honom, onödigt att provocera eleverna genom att beslagta mobilen. Med nuvarande lagstiftning behöver inte eleven lämna ifrån sig mobilen om läraren kräver det.
Marcus Samuelsson föreslår att rektorer och arbetslagen i skolorna laddar ner de här filmerna från Youtube och använder dem som utgångspunkt i diskussioner dels om hur man ska hantera fenomenet, men också om hur man beter sig i klassrummet. Det gäller att undvika den här typen av publicitet. När filmerna läggs ut nämns oftast både lärarens och skolans namn. Om negativa filmer finns på Youtube kan det leda till att färre elever och föräldrar väljer den skolan om det finns andra alternativ.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm