Blockbetygen försvinner

Betyg från höstterminen i årskurs 6. Inga blockbetyg i högstadiet.
Det var två av beskeden från utbildningsminister Jan Björklund, som i dag presenterade förslaget om förändringar i betygssystemet.
- Att sätta betyg är nytt för de flesta mellanstadielärarna. Vi kommer avdela pengar inom lärarlyftet för fortbildning, säger Björklund.

Som tidigare känt ska bara legitimerade lärare få sätta betyg, liksom att antalet betygssteg utökas till sex stycken. Förslaget om betyg från och med höstterminen i årskurs 6 skickas nu på remiss och ska klubbas igenom av riksdagen i höst. 2012 är förändringen tänkt att träda i kraft. Men vid ett maktskifte i höst är det oklart om det blir tidigare betyg.
– Vi har inte kunnat nå parlamentarisk enighet kring detta. Men det är så det är i en demokrati, det är väljarna som bestämmer, säger Jan Björklund.
Marie Granlund, skolpolitisk taleskvinna för socialdemokraterna, säger i en kommentar:
– När det gäller innehållet tycker vi att det är ok med betyg från årskurs 6 men kan aldrig acceptera att sexåringar får betyg och kan underkännas. De skriftliga beskeden är bra men de får inte vara betygsliknande eftersom nationella riktlinjer saknas, säger hon och fortsätter:
– Det är bedrövligt att Björklund inte vill ha en överenskommelse utan sätter partiet före eleverna och lärarnas arbetsro.
Mats Pertoft, Miljöpartiet:
– Jan Björklund spelar valroulette med den svenska skolan. Han lovade redan före valet 2006 att införa betyg från årskurs 6 i den svenska skolan. Det löftet har han inte hållit. Först nu, med några få månader kvar till valet, presenterar han sitt förslag till tidigare betyg. Allt för att ytterligare politisera den svenska skolan och förhindra blocköverskridande uppgörelser.

Dubbelt så många

Enligt regeringens förslag fördubblas antalet betygstillfällen i grundskolan, från dagens fyra till åtta.
I högstadiet försvinner blockbetygen i NO och SO och det kommer att bli ett betyg för varje enskilt ämne.
– Elever och föräldrar har rätt till tydligare information hur det går i skolarbetet. Det blir lättare att sätta in stöd då, säger Jan Björklund och fortsätter:
– Förekomsten av betyg för tonårselever innebär att skolan blir mer på allvar, man skärper sig och pluggar lite mer.

Drivit förslagen

Metta Fjelkner konstaterar att de föreslagna förändringarna under många år drivits av Lärarnas Riksförbund.
– Redan inför valet 2002 efterlyste vi tidigare betyg. Det är mycket rimligt att införa betyg från höstterminen i sexan. Att betyg bara ska sättas av behöriga lärare är också ett gammalt LR-krav, säger Metta Fjelkner, ordförande för LR.
Enligt ett förslag från regeringen ska rektor utse en behörig lärare som hjälper en obehörig kollega vid betygssättningen.
– Det gäller att fundera på hur dokumentationen ser ut. Rättsäkerheten för den enskilda eleven måste tryggas, säger Metta Fjelkner.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm