Praktiska möter kritik

”Borde prata om Skolinspektionens pedagogiska ledarskap”

Alla skolor som drivs av Praktiska Sverige AB har fått skarp kritik från Skolinspektionen - och en har helt stängts ned.
Nu svarar koncernens vd Jarl Uggla - och ställer sig mycket kritisk till Skolinspektionens beslut.
– Man kanske skulle prata om Skolinspektionens pedagogiska ledarskap också, säger han.

Hur ser du på Skolinspektionens kritik?
– Det är jättebra att vi har Skolinspektionen som gör granskningar av skolorna. Det tar vi till oss, och det är klart att det alltid finns saker att förbättra. Vi har en kvalitetsorganisation som jobbar med de delar vi kan bli bättre på. Men det är en resa som man gör framåt. Såsom pressreleasen från Skolinspektionen är utformad, så ställer vi inte upp på alla de formuleringarna. Till exempel har vi ett skolhälsoteam på varje skola, så uppgiften att det skulle saknas är felaktig.

Var har Skolinspektionen fått de uppgifterna från då?
– Det kan man undra. Vi har en logg på varje skola, där man ser vilka elevhälsoteam vi har. Det kan vara någon skola som saknar ett adekvat bibliotek, men majoriteten har en början till ett skolbibliotek.

Vad innebär en början till ett skolbibliotek?
– Att vi har ett rum, vi har böcker och vi har datorer. I många fall jobbar vi med biblioteket som en del i den pedagogiska undervisningen. Det kan alltid bli bättre.

Hur ser du på att skolan i Tumba stängs ner?
– När det gäller Tumbafallet så är kritiken direkt felaktig. Den skolan har utvecklats enormt väl, och vi såg med framtiden an på den skolan. Vi är förvånade att vi inte får möjligheten att fortsätta bygga den skolan på ett kvalitativt och bra sätt.  Om du lyssnar på våra elever och lärare så förstår de ingenting. Vi har haft våra problem i Tumba när det gäller lokalfrågor och en del andra saker. Men allt det där är åtgärdat, och vi är på rätt väg inom alla områden. Att stänga en skola i mitten av en termin är inte rätt.

Det är väl en sak om eleverna och lärarna är förvånade, men det är väl inte de som är ansvariga för att skollagen efterföljs. Det är ni?
– Visst är vi det. Men vi har vidtagit åtgärder i Tumba med ny skolledning, förbättring av lokaler, förbättrad pedagogik och elevhälsa. Så det går i rätt riktning, och det är den dialogen vi också har fört med Skolinspektionen.

Är det din uppfattning att skolan i Tumba är bra för eleverna?
– Tryggheten börjar komma för eleverna. Vi har bra lokaler, förbättrad arbetsmiljö och allt det är åtgärdat. Samma sak gäller rektorns ledarskap och samordning. Likaså elevhälsan. Vi har även extra specialpedagoger som är inne och hjälper till. Skolan har haft problem, helt klart. Men vi har satt in kraftfulla åtgärder.

Om det är som du säger så har ni inga problem att få rätt i en överklagan?
– Vi kontaktar personer just nu och kommer titta på en överklagan.

Du är kritisk till Skolinspektionens beslut och arbetssätt?
– Vi förstår att Skolinspektionen har en avvikelserapportering, men det är också viktigt att lyfta de goda exemplen. När det gäller Tumba så är det ett direkt felaktigt beslut som kom som en överraskning för oss, om man ser till de möten vi har haft med Skolinspektionen. Att man dessutom stänger ner, dessutom på fel grunder, mitt i en termin är helkorkat. Man pratar ofta om rektorns pedagogiska ledarskap, men man kanske skulle prata om Skolinspektionens pedagogiska ledarskap också.

Men har Skolinspektionen helt och hållet fel här?
– Jag är medveten om att vi som huvudmän kan uppfattas som att vi inte tar åt oss kritik, men det gör vi faktiskt. Jag tycker att du kan tala med både lärare och med elever, för det är det som är kvittot på om vi gör ett bra jobb eller inte.

Men frågan här är ju om ni följer skollagen eller inte?
– Det är ju eleverna som vi utbildar, och om man talar om trygg miljö eller inte så måste man ju fråga dem.

Men menar du att Skolinspektionen inte har gjort det?
– Det har man säkert gjort. Men om man talar med eleverna i dag, så ser skolan helt annorlunda ut nu än vad den tidigare gjort. Skolinspektionens beslut bygger på en del historiska data också.

Någonstans känns det väl ändå som att ni misslyckas om Skolinspektionen hittar allvarliga brister på samtliga skolor?
– Det är så att all inspektion som görs av Skolinspektionen är en avvikelserapportering. De letar brister för att man ska åtgärda dem, och vi tycker att det är bra. Vi har ett bra kvalitetsteam som åker runt på alla skolor.

Kommer ni att överklaga?
– Vi kommer att överväga att överklaga beslutet, ja.

Om man går in på er hemsida är det första man kan läsa att Praktiska nu går med vinst. Förstår du att det kan sticka i ögonen på folk?
– I vissa fall ska man gå med vinst och i vissa fall inte, tydligen. Det är ju så att alla verksamheter, vare sig de är privata eller kommunala, måste ju ha en viss finansiell stabilitet. Däremot ska man ha en dialog om hur stort ett överskott ska vara. Det ska ju vara så stort att man har råd att finansiera din verksamhet, det vill säga investeringar och kvalitet i skolan. Där ligger vi, ungefär. Vi har inga överdrivna vinster i Praktiska.

Det är inga konstiga eller uppseendeväckande summor i vinst?
– Nej, absolut inte.

Hur ser det ut med koncernbidrag?
– Det finns inget sånt, inga konstiga grejer. Det finns inga ägarutdelningar gjorda.
 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm