brittisk_brevlada

Brittiska lärare har hemliga adresser

I Storbritannien är det otänkbart att lämna ut lärares nummer och hemadress till elever: ”Det handlar om att skydda personalen”.

Svenska lärare är ofta öppna med sina privata telefonnummer och adresser och de skrivs inte sällan ut i skolkatalogen. I Storbritannien är sådana uppgifter om skolpersonal hemliga.

– Alla har rätt till en bra balans mellan arbets– och privatliv, även lärare. Vi måste dessutom göra allt vi kan för att skydda lärare från anklagelser om otillbörlig kontakt med eleverna, säger Helen Smithson, vice rektor vid Huddersfield College i norra Storbritannien.

I ett av alla brungrå stenhus i Huddersfield bor Kamela Rogerson, som är lärare i turism och företagande, men hennes elever har ingen aning om var hon bor.

– Lärare och elever ska inte träffas på fritiden, säger hon.

Helen Smithson håller med och ser upprörd ut när hon hör om svenska förhållanden.

– Våra fackföreningar skulle gå i taket om någon föreslog något liknande här. Menar du verkligen att en lärare i Sverige kan få samtal hem från föräldrar eller elever, till och med på kvällar och helger?

– Det låter ju inte klokt! Då är lärarna i princip i tjänst 24 timmar om dygnet. Jag skulle inte kunna sova om jag visste att jag kunde få samtal hem i princip när som helst. Vilka andra yrkesgrupper är tillgängliga dygnet runt? Du skulle ju aldrig ringa hem till din läkare eller till din sjuksköterska, eller hur?

Lärarens rätt till sin privata sfär är ett skäl att ha hemliga adresser, men det finns även andra skäl att behålla distansen mellan elever och lärare.

– Om lärarna och eleverna kommer för nära varandra ökar risken för övergrepp och även risken för ogrundade anklagelser om övergrepp. Sådana anklagelser kan leda till att läraren förlorar sitt jobb, säger Helen Smithson.

Kamela Rogerson jobbar med många utbytesprojekt och när elever och lärare från Storbritannien åker till Sverige blir det betydigt krångligare än omvänt:

– I Sverige måste vi leta upp ett boende för eleverna och ett för lärarna. När svenskarna kommer till Storbritannien kan elev och lärare bo i samma familj och till och med dela badrum!

Många regler för distansen mellan lärare och elever står i ”Safeguarding Vulnerable Groups Act” från 2006.

– Det började med att två små flickor kidnappades och mördades av sin barnskötare. Hela landet var i uppror. I dag består systemet av en oändlig mängd regler och rutiner gällande barns och skolungdomars säkerhet, säger Helen Smithson.

Hennes skola har övervakningskameror överallt utom i omklädningsrum och på toaletter. Lärare, elever och besökare måste bära halsband märkta ”Staff”, ”Student” och ”Visitor”. Flera gånger om året måste skolan revidera och rapportera sina rutiner.

– Systemet börjar gå överstyr. Det har blivit överbyråkratiskt, vi är närmast neurotiska, säger Helen Smithson, men tillägger att vissa regler vill hon absolut inte lätta på:

– Att göra adress och telefonnummer lättillgängliga utsätter lärarna för en risk! Det händer förmodligen ingenting, men man vet ju aldrig, och det är illa nog.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm