freddy
Foto: Lärarnas Riksförbund

”Dagens politik sviker eleverna”

Nyligen nåddes vi av beskedet att JB Education lägger ner på grund av bristande lönsamhet. De har försökt hitta nya huvudmän men med en handfull av skolorna har detta inte lyckats och eleverna står inför en väldigt oviss framtid. Att behöva byta skola under sin skoltid är enligt skolforskaren John Hattie en av de faktorer som har störst negativ inverkan på en elevs skolresultat.

Den parlamentariska kommittén Regler och villkor för fristående friskolor tillsattes i september 2011 under ledning av Lars Leijonborg. Alla partier var representerade i kommittén och ett resultat skulle presenteras senast 1 november 2012. Det presenterades dock inte några resultat, varför slutdatumet flyttades framåt gång på gång. Förhandlingarna strandade till slut, vilket ledde till att samtalen började föras utanför den ordinarie gruppen av Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I torsdags presenterade så dessa partier sin överenskommelse – en överenskommelse som de kallar ”långsiktig och bred”.

Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening tycker att det är nödvändigt med ett nationellt grepp över skolan och då är det av yttersta vikt att spelreglerna för de vitaliserande fristående skolorna är klara och tydliga. Vi ser positivt på överenskommelsen att skolinspektionen kan kräva högre lärartäthet och att de anställda ska få en meddelarfrihet, detta är något vi länge kämpat för. Men kommittén sviker eleverna, Sveriges framtid, genom att ignorera frågan om vinstuttag.

Idag har stora skolkoncerner ägda av riskkapitalbolag i jakt på marknadsandelar förvandlat skolan till en marknad präglad av osäkerhet och kommersialism. Dessa bolag är ytterst ute efter att maximera vinsten, inte kvalitén i sig – vilket JB Education nu tydligt visar. Elever lockas att välja skola baserat på dyra marknadsföringskampanjer. Hamnar de i en dålig skola kan de endast visa sitt missnöje genom att byta. Vi vet att ett skolbyte är förödande för en elevs resultat. Därför är det extra beklämmande när skolor läggs ner enbart för att de slutar vara tillräckligt lönsamma för bolagen.

Friskolekommittén hävdar att de i sina tio punkter har tagit upp problemen med vinster i skolan, hur seriositeten ska garanteras hos utförarna. Vi kan dock konstatera att det visserligen finns skrivningar om att ägare ska vara långsiktiga, men det finns inget konkret förslag om vad det innebär och vad som händer om riskkapitalbolagen ändå säljer skolan vidare efter tre år. Vinster är fortfarande tillåtna, vilket innebär att drivkraften att utbilda våra unga fortfarande riskerar att vara rent ekonomisk. Det finns inte heller något om hur den ökande segregationen som uppkommit i och med det fria skolvalet ska brytas. Vinstfokus och segregation kommer inte att kunna motverkas då friskolor fortfarande kan etablera sig precis var de vill, bara det sker i samråd med kommunen.

Kommitténs förslag går alltså helt emot både Socialdemokraternas och Miljöpartiets kongressbeslut. Socialdemokraterna beslutade att kommunerna ska ha ett avgörande inflytande över etableringen av friskolor och nyligen beslutade Miljöpartiet att all vinst ska återinvesteras i verksamheten. Hur ska dessa partier kunna stå för sin uppgörelse, som så tydligt går rakt emot medlemmarnas och den allmänna opinionens tydliga ställningstagande mot vinster? Är inte detta en på förhand havererad överenskommelse?

Likvärdigheten i svensk skola har försämrats, konstaterar Skolverket i sin lägesrapport för 2013. Det fria skolvalet nämns som en sannolik faktor bakom denna försämring. Skolverksamhet med fokus på vinstuttag leder till ökade skillnader mellan skolors resultat, i och med att de stora skolkoncernernas marknadsföring i mångt och mycket bygger just på dessa skillnader. Alla elever ska enligt skollagen ges samma förutsättningar, oavsett bakgrund. Men när elever ses som kunder i New Public Managementanda prioriteras marknadens behov före skolans uppdrag att jämna ut de skillnader som skapas av bland annat socioekonomisk bakgrund.

Friskolekommittén blundar för de marknadskrafter som påverkar våra ungas framtid – Sveriges framtid. Politikerna måste se att vinstintressen i skolan genomsyrar det fria skolvalet, att marknadstänk leder till en olikvärdig skola och att dagens politik sviker elever med sämre förutsättningar.

Freddy Grip 
Ordförande Lärarnas Riksförbunds studerandeförening

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm