Skolstängning

”De flesta bristerna kvarstår i dag”

Skolinspektionen stängde ner Praktiska i Tumba mitt i terminen – och ser allvarliga brister på 37 Praktiska-skolor till.
Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionen, svarar på kritiken från Praktiska – och förklarar hur man kommit fram till sina beslut i en intervju med Skolvärlden.

Hur ser du på kritiken från Praktiska när det gäller Skolinspektionens nedstängning av skolan i Tumba?
– Vi har träffat en grupp elever, lärarna och rektorn på skolan i Tumba i dag. De har framfört sina synpunkter och hur de upplever vårt beslut. Vi har också förklarat på vilka grunder vi har fattat beslutet. Det är klart eleverna är både ledsna och upprörda över det här. Det är ett väldigt ingripande beslut. Men det är taget efter en grundlig utredning, där vi har haft kontakt med huvudmannen och skolan under en lång period där vi har betonat att det är många och allvarliga brister och att man måste åtgärda detta. När vi nu i slutet av september gör ett återbesök, där vi gör intervjuer med elever, lärare, rektor, kan vi konstatera att bristerna kvarstår och eleverna inte får en bra utbildning.

Praktiskas vd Jarl Uggla tycker ert beslut är felaktigt, och att de genomfört alla förändringar. Hur ser du på det?
– Det är fortfarande så att eleverna inte får en bra utbildning.

Enligt honom är ert beslut delvis fattat på gamla uppgifter.
– I slutet på september var vi på skolan igen och träffade de olika grupperna, precis som jag sa. Efter det upprättades ett protokoll, som kommunicerats med huvudman och rektor. Baserat på det protokollet har vi fattat det här beslutet.

Hade de inga synpunkter på protokollet?
– Nej. Och vi hade ett särskilt möte med skolans huvudman den 19 juni där vi sa att bristerna på skolan är mycket allvarliga och måste rättas till.

Vad har Praktiska misslyckats med att rätta till?
– De flesta bristerna som vi konstaterade före sommaren kvarstår i dag. Det är fortfarande en orolig miljö och det förekommer kränkningar. Elever får inte särskilt stöd, det finns inga rutiner för det och man tar inte fram några åtgärdsprogram. Sen ser vi också att det är osäkert om eleverna går alla kurser som ingår i utbildningen, och man får heller inte APL-platser i tillräckligt stor utsträckning. När det gäller kvalitetsarbetet på skolan kan inte rektorn ta det ansvar han faktiskt ska ta, han har inte förutsättningarna för det.

Och det är huvudmannens fel?
– Ja.

När ni först släppte ett pressmeddelande om granskningen av Praktiska kunde man läsa i det att det inte skolsköterskor på någon av skolorna. Det har ni korrigerat. Hur kunde det bli fel där?
– Det var en olycklig formulering som kunde misstolkas, och därför har den förtydligats. Det finns skolor inom Praktiska-koncernen som inte har en skolsköterska, men det blev felaktigt när det framstod som att det inte fanns på någon av dem. Därför har vi korrigerat.

Enligt Jarl Uggla finns det ett ”skolhälsoteam” på varje skola?
– Vi har ju varit på skolorna och fattat de här besluten. En del av dem har de ju givetvis åtgärdat nu. Skollagen preciserar precis vilka kompetenser som ska ingå i elevhälsan, och det är det vi tittar på när vi fattar besluten.

Och de kraven uppfylls inte av flera Praktiska-skolor?
– Nej.

Skolbibliotek saknas på vissa av skolorna, men enligt Jarl Uggla håller de på att bygga dem. Hur ser du på det?
– Det får vi titta på i uppföljningen nu, om det är så att de åtgärdar de här bristerna. Det finns krav om att det ska finnas på alla skolor.

Det kravet finns väl när man ska starta en skola också?
– Ja, där får man ju ange hur planen ser ut. Där får man bekräfta att man kommer följa de regler som gäller. Vi tittar på om det finns elevunderlag, en stabil ekonomi och om man kommer kunna bedriva verksamheten. När man åtar sig att starta en fristående skola så tar man på sig ett väldigt stort ansvar att varje dag se till att ge eleverna den utbildning de har rätt till.

Finns det ingen möjlighet att kontrollera redan i första steget om det finns planer för ett skolbibliotek eller inte?
– Nej, det får man ju visa vid ett senare tillfälle. Efter ett tillstånd gör vi en etableringskontroll, och sen gör vi en förstagångstillsyn för att se att de kommit igång med skolan. Då tittar vi på den typen av frågor. När det gäller Tumba, som funnits sedan 2011, så är det möjligt att det är första gången vi är på skolan när vi gör besöket i våras.

Det är ett väldigt stort ingrepp att stänga en skola mitt i terminen. Finns det någon risk att ni gör mer risk än skada?
– Det är klart att det kommer som en chock för eleverna och de anställda. De är väldigt känslofulla i dag, det förstår jag självklart. Men samtidigt måste vi värna om att de får den utbildning de har rätt till. Eftersom vi ser att de inte får det på den här skolan, så tänker vi också att det på längre sikt inte kommer vara bra för eleverna att gå en utbildning med den här kvaliteten. Vi har tagit kontakt med hemkommunerna och öppnat en telefonlinje för oroliga föräldrar eller elever. Vi har också haft kontakt med Praktiska Sverige AB, som vi vet kommer erbjuda alla elever en plats på de andra skolorna som de har. Vi räknar med att eleverna ska vara i en annan skola väldigt snart.
 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm