avtal_klart712
Foto: Elisabeth Ohlson-Wallin

Ja från alla – ingen strejk

Lärarfacken och Sveriges Kommuner och Landsting säger ja till medlarnas avtalsförslag efter en månads medling. Avtalet löper på fyra år och innehåller ett lönelyft på 4,2 procent det första året.

Lärarfackens avtal med Sveriges kommuner och Landsting gick ut sista april, men förhandlingarna har gått minst sagt trögt. Efter två avtalsförslag från SKL som lärarfacken sa nej till före sommaren gick förhandlingarna vidare till medling. Efter en månads medling lade så Christina Rogestam och Jan Björkman fram ett slutbud som både SKL och lärarfacken sade ja till i kväll klockan 19 på SKL.

Det avtal som parterna har enats om gäller från maj i år och löper fram till 31 mars 2016. Det första året får lärarna en ökning med 4,2 procent och det andra året en löneökning i enlighet med övriga arbetsmarknaden, vilket liknar SKL:s första avtalsförslag, där höjningarna var 4 procent respektive 0,2 procent över märket. Skillnaden är dock att SKL:s första bud löpte på fem år och de sista tre åren var lönelyften bara upp till lokala förhandlingar mellan SKL och facken. Det här avtalet kan sägas upp efter tre år – om lärarorganisationerna inte upplever att SKL ger tillräckliga löneökningar. Desssutom kommer de två facken inte ha en gemensam pott i det avtal som de nu säger ja till och facken har förhandlingsrätt. I genomsnitt innebär det här en löneökning på 1 100 kronor per månad från första april i år. Eftersom en stor del av året har gått innebär det ett retroaktivt belopp på omkring 9 000 kronor.

– De tre lönerevisionerna, en 2012, en 2013 och en 2014, kan ge upp till dryga 9 procent för lärarkåren. Det kallar jag en uppvärdering. Vi har drivit kampanjer om betydligt högre löner och med det här är vi på väg dit menar jag. Hade vi stått med 2,6 procent som märket hade vi defineitv inte varit på väg, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner under en presskonferens efter avtalsskrivandet.

– Det här är ett första steg, men det krävs fler för att det ska bli en promenad, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Vad är det som är sämst med det här avtalet? 

– Enligt våra medlemmar är det att det är lite för långt. Vi fick ett bud på fem år som vi avvisade. Nu är det på fyra år, men med uppsägningsmöjlighet efter tre år. Det kommer att finnas kritik mot det, men det finns saker i detta avtal som talade för att vi tog det, säger Metta Fjelkner.

SKL och lärarfacken har också kommit överens om att tillsätta tre partsgemensamma arbetsgrupper som ska arbeta med individuell och differentierad lön, lärarnas arbetssituation och arbetstid, och slutligen frågor och svar kring avtalet.

Ett strejkvarsel låg inte långt borta. Metta Fjelkner visste så sent som vid lunch inte om Lärarnas Riksförbund skulle säga ja till budet.

– När jag gick till förbundsrådet i morse var jag långt ifrån säker hur det skulle gå och jag var inte helt säker vid lunch heller. Vi hade sex reservanter som tyckte att vi på goda grunder skulle kämpa för ett annat avtal, men vi kom till slut överens, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm