bjorklund
Folkpartiet

”Förstelärarreformen är ett stort framsteg”

Jämställdhet, feminism, valfrihet, ett röd-grön-rosa kaos och skolan – det var de ämnen som upptog större delen av Jan Björklunds (FP) partiledartal i Almedalen.
– Det reningsbad som svensk skola nu genomgår handlar om att återupprätta kunskapen i skolan, sa Jan Björklund. 

Folkpartiets partiledare inledde sitt sjunde Almedalstal med att prata om sin farmor och den jämställdhetsrevolution hon fick uppleva, och som liberaler enligt honom banade väg för.

– Vi liberaler har tagit feministiska initiativ i mer än 100 år och vi tänker fortsätta med det, sa Jan Björklund.

Han pratade länge om strukturer som missgynnar kvinnor i yrkeslivet och kom ganska snart in på skolan och lärarnas löneläge.

– Om du jämför en gymnasielärare, en barnmorska och en civilingenjör, som alla har cirka fem års utbildning, så trots det har läraren och barnmorskan väsentligt lägre lön, mindre utvecklingsmöjligheter och färre karriärvägar än civilingenjören. En viktig förklaring ligger i att kvinnliga arbetsgivare oftast är politiker. Och det är så jobbigt för politiker – särskilt röd-gröna – att försvara löneskillnader. Lönebildningen i Sverige behöver mer av feminism, men mindre av socialism, sa han.

Han uppehöll sig en stund kring karriärlärarreformen för lärare, som ger de skickligaste lärarnas 5 000 kronor mer i månaden, och som till hösten byggs ut till att omfatta cirka 14 000 lärare. Han lyfta också fram Stockholms stad och deras lönesatsning på lärarna som i år landade på drygt 6 procent.

– Förstelärarreformen är ett stort framsteg. Den skapar karriärmöjligheter, den ökar lönespridningen, den höjer snittlönen, belönar goda prestationer och skapar goda incitament. Vi ser också ett ökat söktryck av ungdomar in i lärarutbildningen sedan reformen aviserades och infördes, sa Jan Björklund.

Tidigare under dagen presenterade Folkpartiet ett reformförslag som innebär att karriärlärarreformen byggs ut till att dels omfatta totalt 25 000 lärare, men också till fler sektorer, som förskolelärare och sjuksköterskor med specialistutbildning, som bland annat barnmorskor. Ett tredje förslag handlar om att införa en tredje pappamånad.

Han kritiserade också de röd-gröna för att ”lova allt till alla”. Och menade att den allra värsta i löftespopulismen är Miljöpartiets Gustav Fridolin.

– Jag har hört att de ska göra en nyinspelning av filmen Pojken med guldbyxorna. Jag nominerar Gustav Fridolin till huvudrollen, sa Björklund.

Folkpartiledaren pratade också om miljön, mäns våld mot kvinnor och hur viktiga företagen är för Sveriges tillväxt, liksom hur viktig tillväxten är för det svenska samhället.

– Ett samhälle utan tillväxt blir ett hårt samhälle med tuffa villkor. Jämställdheten är det första som kommer att ta stryk. Den röd-gröna ekonomiska politiken är den största kvinnofällan som just nu gillras, sa han.

Men skolan var det han återkom till flera gånger och även då var det jämställdheten som var i fokus – men nu pojkars rätt till samma chans som tjejer i skolan. Han sa att det framförallt är arbetarklassens pojkar som har tagit stryck i den svenska skolan på grund av den ”vänstervåg som sköljde in i skolpolitiken” på slutet av 1960-talet. Han pratade också om dagens probelm med attityder, studiero, skolk och sena ankomster.

– Det reningsbad som nu svensk skola genomgår handlar om att återupprätta kunskapen i skolan. Vi måste fokusera på kunskapsresultat. Då behövs betyg, studiedisciplin, studiero och mer av aktiv lärarledd undervisning i klassrummet, sa han.

Han avslutade med att prata om den svenska ekonomin och hur Alliansen byggt ut välfärden under finanskrisåren. Och varnade för ett röd-grön-rosa kaos efter valet.

– Sverige behöver mer feminism, men vi behöver sannerligen inte mer socialism, sa han.

Totalt fanns skolan och läraryrket med i cirka 14,5 minut av det totalt 43 minuter långa talet. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm