mp_almedalen_2

Bildtext: Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: Region Gotland.

Almedalen

Fridolin lovar satsa nya miljarder på skolan

Gustav Fridolin avslutade sitt tal i Almedalen med att prata om skola och utbildning.
– Får jag som jag vill så går vi hela vägen och genomför Skolkommissionens förslag, tillför sex miljarder till skolan och staten tar åter ansvar för jämlikhet i skolsystemet, sa utbildningsministern.

Skolan i Gustav Fridolins tal

Tid åt skolfrågor: ca 4 minuter.
Publik: 700 personer.
Punchline: ” Varje gång har det visat sig vara något slags politiskt snapchattande. Budskapet skickas ut för alla att höra, några sekunder senare har det försvunnit för att aldrig synas igen.”

Läs hela talet här.

På lördagen var det Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolins tur att stiga upp på Almedalsscenen i Visby. Utbildningsministerns tal inleddes med att prata om miljön och han riktade kritik mot de övriga partiernas miljöpolitik under sina tal.

– Det var ett ganska så väntat tal. Han pratade om miljö, skola och lite om antirasism. Det ska ju sägas att det alltid är svårare att hålla tal när man är i regering. Där blev det att han delvis opponerade på Alliansen, säger statsvetaren Jenny Madestam.

I slutet av talet kom skola och utbildningsfrågor in i bilden. Han vävde delvis ihop skolfrågan med segregationen, och sa att för att det ska fungera i skolan måste samhället i övrigt fungera, och omvänt.

– Får jag som jag vill, och det ska jag, så går vi hela vägen och genomför Skolkommissionens förslag, tillför sex miljarder till skolan och staten tar åter ansvar för jämlikhet i skolsystemet, sa Gustav Fridolin.  

Just den biten av talet tycker Jenny Madestam var lite otydlig.

– Då ställer man sig frågan: vad betyder det då konkret? Det var någonting som hintade om något, men som samtidigt var luddigt. Det är inte så konstigt då han inte är ensam om att bestämma, säger hon.

En färsk väljarundersökning av Lärarnas Riksförbund visar att 72 procent av Miljöpartiets väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolans finansiering.

– Det är väldigt intressant. Fridolin anar att hans väljare har den här uppfattningen. Men samtidigt är det här laddat eftersom kommunerna inte är enkla att brottas med. Det här har varit en fråga ända sedan skolan kommunaliserades. Men de räcker ingen vart att Miljöpartiet går armkrok med Liberalerna, för det måste vara fler partier som måste med på linjen.

I opinionsmätningarna ser det oroväckande ut för utbildningsministerns parti. MP har haft det kämpigt i opinionen den senaste tiden, och ligger enligt de flesta opinionsmätningar farligt nära fyraprocentsspärren.

– Det Fridolin måste göra nu, om man ser till opinionssiffror och hur läget ser ut för hans parti och honom själv, är att gå ”back to the roots”. Det var därför de tryckte enormt mycket på miljöfrågan i det här talet. Och samtidigt är han utbildningsminister och då måste skolan in.

– Jag uppfattar ändå att det huvudsakliga var att påminna alla om att partiet är Miljöpartiet inför det val som komma skall. Det är någonting som vi kommer att få höra mer om i framtiden.

Jenny Madestam menar att han skulle ha kunnat prata mer om skolan om det inte vore för opinionsläget.  

– Det skulle bara kunnat handla om vård, skola och omsorg. Men krisen gör att partiet känner att man måste lyfta upp miljöfrågan igen. Men för de som verkar inom skolan var det här ändå ett trevligt tal att lyssna till. Sedan är han en skicklig talare, det var ett av de bättre talen rent retoriskt, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm