karlskrona_maria_valtonen

Maria Valtonen är ordförande för LR i Karlskrona.

Ovanligt grepp

Här ska lärarna skuggas av politiker

När kommunens uttalade vision för skolan inte rimmar med den faktiska politiken bjuder LR i Karlskrona in fullmäktige till sin verklighet för en dag. Och nu har de fått napp.

”Vi vill bli skuggade av en politiker på jobbet”. Det är rubriken på den debattartikel i lokaltidningen Sydöstran som Maria Valtonen, ordförande Lärarnas Riksförbund (LR) Karlskrona, och Malin Lindbom, fackligt ombud på Rödebyskolan, skrev i slutet av april. Där bjuder de in politiker i Kunskapsnämnden och Kommunfullmäktige att följa en lärare under en arbetsdag, för att få bättre koll på hur skolans utmaningar ser ut.

– Vi har haft möten, debatter och mingel med politikerna, men vi ville prova ett annat grepp. Politiker kommer ofta på lite tillrättalagda besök. Vi vill att de ska följa med en hel dag. Och sitter man då och rättar en timme så får de helt enkelt sitta bredvid och vänta, säger Maria Valtonen.

Bakgrunden till debattartikeln och inbjudan är att lärarna i Karlskrona har svårt att få ihop politikernas höga ambitioner med kommunens faktiska politik. “Vi ska ha skolor och utbildningar som håller hög kvalitet på alla nivåer. Vi har utbildningsmiljöer som stimulerar till kreativitet och nyskapande” heter det i dokumentet ”Vision Karlskrona 2030”. Men i Karlskrona 2018 är det köpstopp, ökad undervisningstid och indragna tjänster, enligt facket.

– Vi står inför en jättetuff höst. Vi ligger redan på minus 10 miljoner i budgeten efter första kvartalet, och då har det gått ut ett tydligt beslut till rektorerna att hålla budget, och att om man behöver göra sig av med personal så blir det så. Så det lutar mot en höjning av undervisningen på grundskolan för de som blir kvar till 20 timmar, från dagens 18-19. Vi vet att det kommer att skäras i personalen, men vi vet inte i vilken omfattning. Alla våra ombud skickar signaler, säger Maria Valtonen.

Det är bland annat för att politikerna ska få se vad facket menar är flera års underbudgetering av skolan lett till i praktiken som de väljer att bjuda in dem att följa en lärare under en arbetsdag.

– Förhoppningsvis kommer de att se tidstjuvarna, alla mail, utskrifter, någon som haffar en i korridoren och så vidare. Och bara det att se arbetsplatsen, att man sitter med 10 andra lärare och ska genomföra sitt arbete. Och komplexiteten i mötet med eleverna, att man inte bara går in i klassrummet och river av en lektion. Att det handlar om relationsbyggande.

Strax efter att artikeln publicerats i Sydöstran fick hon ett mail från kommunalrådet Börje Dovstad (L), som gärna vill skugga en lärare och lära sig mer om den vardagen (Karlskrona kommun styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i en koalition).

Börje Dovstad
Börje Dovstad

– Vi som engagerar oss politiskt behöver ju verkligen få den här möjligheten att komma ut. Man behöver ju vara i skolan och se hur det är, och följa en lärares spår. Jag tyker det är ett bra initiativ av facket, säger han till Skolvärlden.

Tror du att du kommer upptäcka saker du inte visste sedan tidigare?

– Jag är helt säker på att jag kommer få se saker jag inte känner till. Att få ta del av lärarnas vardagssituation, arbetsmiljö, och att lyssna på vad den läraren jag träffar tänker om hur skolan kan bli bättre.

De fackliga representanterna som bjuder in är oroliga inför hösten. De förväntar sig nedskärningar i personalen med fler lektionstimmar som konsekvens för de som blir kvar. Kan du bekräfta den bilden?

– Ja har jag stor förståelse för att oron finns. Förvaltningen har högre kostnader än de har budget för. Sen tror inte jag att man kommer att säga upp lärare i Karlskrona kommun. Vi har lärarbrist, då går man ju inte ut och gör sig av med lärare. Vi behöver även fler elevassistenter, trygghetsvärdar och så vidare. Men det är ju alltid så att när det är kärvt budgetläge pekas det på kostnaderna för medarbetare.

Maria Valtonen tror att det behövs något mer för att komma tillrätta med situationen i kommunen .

– Vi möter oro och ilska från våra medlemmar. Vi befinner oss 3 mil från Ronneby, där det finns ett stort behov av lärare. Så en del tänker att ”nu räcker det, jag drar”, andra känner en oro för eleverna. Hur ska det gå för dem, vad blir det för kvalitet på skolan om ännu fler lämnar kommunen? säger Maria Valtonen.

Än så länge har inget datum för Börje Dovstads lärardag spikats, men han är i kontakt med den lärare han ska följa.

– Vi tittar på datum nu, det måste bli av i maj, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm