nybro_lon
Lön

Hyllad satsning på lärarlöner: ”En överlevnadsstrategi”

I Nybro storsatsar man på lönerna för att inte tappa behöriga lärare till andra närliggande kommuner.
– Det här kommer att höja lärarstatusen i kommunen, säger Stefan Lindmark, huvudskyddsombud för LR.

Under 2017 införde Nybro kommun ett lokalt lärarlönelyft till alla lärare, utom förstelärare, på 1 000 kronor i snitt utöver budgeten som redan hade lagts.

Nu står det klart att kommunen gör fler satsningar för att stärka lärarnas löner. I år får samtliga lärare 2,8 procent högre lön, plus ett lokalt lärarlönelyft på 500 kronor i snitt.

– Det betyder att värdet av årets löneöversyn är någonstans mellan 4,3 och 4,5 procent sammanlagt. Tittar man på hur det ser ut i övriga kommuner, så är den procentandelen jättebra, säger Stefan Lindmark, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund.

Nybro låg under riksgenomsnittet 2017 och nu hoppas man från fackligt håll att det här tar kommunens lärare något steg förbi snittet.

– Det är en uttalad målsättning. Det här kommer att höja lärarstatusen i kommunen, säger Stefan Lindmark.

Angelika Olsson, kommunombud för LR i Nybro, ser positivt på satsningarna som gjorts och menar att det kommer att gynna kommunen på långt sikt.

– Långsiktigt måste man satsa på lärarna för att Nybro är en liten kommun och vi har andra större kommuner runt omkring oss som rekryterar ganska hårt och som har kunnat erbjuda högre löner. De ringer upp lärare och verkligen handgripligen försöker plocka personal härifrån, säger hon.

Bägge lärarförbunden har samverkat under lång tid för att bädda för det goda utfallet. Men Stefan Lindmark tror samtidigt att en annan faktor bakom lönesatsningarna är att invånarna i Nybro har förstått hur viktigt det är med bra lärarlöner.

– Man vill ha behöriga lärare och bra skolresultat. Den insikten i kommunen, och bland folk, tror jag ligger bakom den här lönesatsningen i grunden, säger han och tillägger:

– Det här betyder att man tar lärarbristen långsiktigt på allvar, man gör i alla fall ett försök att ha behöriga lärare som är välbetalda och som vill stanna kvar i kommunen. Man visar att man verkligen vill satsa på lärarna.

Vad säger lärarna om den här satsningen?

– Det känns som att det är väldigt god stämning bland lärarna avseende lönesatsningarna, men också med en förhoppning om en fortsatt satsning på löner, arbetsvillkor och arbetsbelastning, säger Stefan Lindmark.

Hur ser du på möjligheten att fler kommuner kommer följa det ni har gjort?

– Jag hoppas att fler kommuner vill följa Nybros goda exempel. Jag kan inte se annat än att man måste det, för annars kommer de att tappa sina lärare till andra kommuner. Det är en överlevnadsstrategi, säger han.

Angelika Olsson tror att lönesatsningarna som gjorts i Nybro är nödvändiga för att överleva som liten kommun.

– Det är ett krav. För annars kommer vi att stå här utan personal. Vi måste ligga i framkant med lön men även när det gäller arbetet med att minska arbetsbelastningen. Dessutom behöver erfarna lärares löner uppvärderas för att få en bättre lönestruktur gentemot nyexade lärare, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm