backangselever_och_pernilla

Elever på Bäckängsgymnsiet

Jorden runt på 24 timmar – i klassrummet

Engelskläraren Pernilla Elander Malmqvist tog med sig sina gymnasieelever på en Skype-utflykt, från Cambridge till New Delhi.

Blogg

Läs mer om Skypeathon och om engelskaundervisning på Pernilla Elander Malmqvist blogg.

Kenyansk matkultur, livet som skogsvaktare i USA och hur det är att vara elev i ett klassrum på Nya Zeeland. Det var några av resmålen när ett 80-tal elever på Bäckängsgymnasiet i Borås gav sig ut på vad deras lärare i engelska, Pernilla Elander Malmqvist, kallar ett Skypeathon. 35 skypesamtal skulle klaras av på ett dygn. 32 blev av. Ett samtal med en klass i Connecticut blev till exempel inställt på grund av en snöstorm.

– Men annars gick det bra. Över förväntan faktiskt. Eleverna var väl förberedda och ställde bra frågor, de var uppdelade i grupper som hade ansvar för några samtal var. Många av dem stannade uppe hela natten, berättar Pernilla Elander Malmqvist.

Eleverna, som går i årskurs ett på gymnasiet med inriktning mot natur/medicin, samhäll/kommunikationsvetenskap och samhäll/beteendevetenskap hade fått övriga lektioner inställda mellan klockan 12 på torsdagen och klockan 12 dagen efter för att kunna ägna sig helhjärtat åt lektionen i engelska.

Det första utlandssamtalet gick till Dr Kelly Hogan i Cambridge, England, och sen fortsatte man till Kanada, Nya Zeeland, Australien, Japan, Mexiko, Malaysia, Indien och Sverige där eleverna blanda annat skypade med Anna Ekström som berättat om livet som gymnasieminister – som passade på att fråga eleverna om hur en bra lärare ska vara.

Pernilla Elander Malmqvist berättar att hon försökt ha ett internationellt perspektiv på undervisningen sedan hon tog examen 2002.

– I början handlade det om att eleverna skrev brev till elever runt om i världen men sedan 2014 har jag använt Skype i undervisningen. Det är ganska lätt att få människor runt om i världen att ställa upp. Jag tror att de tycker att det är lite roligt.

Syftet med Skypeathon är tvådelat. Dels ger det eleverna möjlighet att öva på att kommunicera på engelska med personer som har det som sitt modersmål. Och dels handlar det om att visa på olika levnadsvillkor, traditioner och kulturella förhållanden i de delar av världen där engelska används.

Själv fick Pernilla Elander Malmqvist 45 minuters sömn under dygnet som projektet pågick.

– Så det här är ju inget man gör varje vecka, skrattar hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm