Svarar på kritiken

Kommunen: Vi har inte råd

Flera lärare i Umeå upplever att de straffats lönemässigt för att ha utbildat sig.
Kerstin Björkman, personalchef i Umeå:
– Jag tycker att det är olyckligt att det inte finns något tydligt uttalat mellan den här personen och den chef som fanns då, säger hon – och anser att kommunen inte har råd att införa de ökade krav på vetenskaplighet som nu ställs.

Skolvärlden har i den här artikeln berättat om tre lärare i Umeå som upplever att det faktum att de utbildat sig legat dem i fatet när de senare försöker återgå till sina jobb inom kommunen.

Kerstin Björkman är personalchef för Tillväxt och Välfärd Unga i Umeå, där för- och grundskoleverksamhet ingår.

Jag har pratat med flera lärare som upplever stora problem när det gäller att återgå till tjänster i Umeå kommun efter att de disputerat, gått forskarutbildning eller liknande. Hur ser du på det?
– Det är en upplevelse som de har. I Umeå kommun har vi varit väldigt tydliga genom åren med att kompetensutveckling ska ske i dialog med chef och det ska finnas en bra plan för återgång. Om man gör något helt annorlunda än att bli bättre i det yrke man faktiskt har valt, så är det viktigt att det finns en dialog om och en plan för när man ska tillbaka. Det finns ingen sådan skriftlig överenskommelse för de här medarbetarna.

Men de jag pratat med har inte heller utbildat sig till något helt annat?
– De har också fått möjlighet att återgå till det arbetet de har, deras grundanställning är inte borta. Men de har haft önskemål om att få andra arbetsuppgifter utifrån den vidareutveckling de har haft, och ekonomi att skapa nya tjänster finns inte i för närvarande och någon plan finns inte heller för berörda.

Eller bara en något högre lön?
– De har varit med i löneöversynen hela tiden, vid lång frånvaro brukar utfallet bli medelvärdet för gruppen. Vi har lönesättning vid två tillfällen, och det är vid nyrekrytering och vid den årliga löneöversynen. Vi gör ingen separat lönesättning i de här fallen. Berört fack kan naturligtvis göra en framställan till förhandlingsansvariga för dialog om lönenivån.

Tycker du att det är rimligt att en lärare med en magister i pedagogiskt arbete och med 20 års undervisningserfarenhet ligger några tusenlappar under lönesnittet för lärare i Umeå?
– Jag sätter ingen värdering i det. Jag bara säger hur det har gått till, att den här personen har varit med i löneöversynerna.

Är det inte iögonfallande, tycker du?
– Vad jag förstår har inte hennes fackförbund lyft frågan med arbetsgivaren under de här åren hon varit borta, så de har inte heller reagerat över att det är en låg lönesättning på henne.

Så du tycker att det är en låg lönesättning?
– Om man tycker det. Återigen, hennes förbund verkar inte ha reagerat över det – förrän nu när hon ska tillbaka.

Det är väl upp till arbetsgivare och arbetstagare att komma överens om en lön man tycker är skälig?
– Den person du åberopar nu har varit borta i väldigt många år och har också fört fram önskemål om att få ett annat arbete vid återgång. Jag har svarat henne att den möjligheten inte finns, utan hon måste söka de jobb som finns ute. Kommunen har inte den ekonomin att tillskapa arbeten utifrån att folk kommer tillbaka med kompetens som skulle kunna användas på ett bredare fält. Den ekonomin finns inte i Umeå kommun för närvarande, och det är ju beklagansvärt, naturligtvis. Men det fanns inte heller någon överenskommelse om att så skulle ske. Det finns naturligtvis behov att se över att de här riktlinjerna blir ännu tydligare, för jag tycker att det är olyckligt att det inte finns något tydligt uttalat mellan den här personen och den chef som fanns då. Det kommer bli tydligare framgent.

Från centralt håll, till exempel från Utbildningsdepartementet, efterfrågas mer vetenskapligt baserad undervisning och man försöker uppmana lärare att fortsätta utbilda sig. Jag har pratat med tre lärare som upplever att de i stort sett straffas för att göra just detta?
– Nej, de straffas inte.

Men det jobb de har lagt ner premieras verkligen inte?
– Det händer saker när man är borta, och det har de här varit i ganska många år. Under den här perioden har förutsättningar för kommunen att bedriva sin verksamhet förändrats. Det handlar om att vi måste se till att basuppdraget fullföljs på ett bra sätt. Vi har inte ekonomin att skapa nya tjänster, hur behjärtansvärt eller nödvändigt det än skulle kunna vara. Vad som händer nästa år eller året efter det, det vet jag inte.

Känns det inte tråkigt att Umeå kommun går miste om den här typen av kompetens gång på gång?
– Det är alltid tråkigt om kommunen förlorar kompetens på grund av att någon inte känner att de får utvecklas eller ges de möjligheter de vill ha. Men i det läge vi är nu finns inte de möjligheterna. Nu har man valt att utveckla sig åt ett visst håll, och tyvärr finns inte någon gemensam överenskommelse om en plan. Det är tråkigt att det inte har varit tydligt från den tidigare ledningens håll. Det finns ingen dokumentation runt sådana överenskommelser i de här fallen.

Läraren som nu vill återgå till sin tjänst på den kommunala grundskolan – men upplever att lönen hon erbjuds är på tok för låg – är skeptisk till svaren från kommunen.
– Jag kräver inga andra arbetsuppgifter och går med glädje tillbaka till skolan, så det hör inte ens till frågan, säger hon.

Hon vänder sig också mot att hon skulle ha utbildat inom något annat ämne än vad som har direkt anknytning till jobbet som lärare.
– Det är provocerande. Hon kanske behöver läsa på vad jag har gjort under de här åren.

Hon betonar igen att hon inte efterfrågar någon hutlös lön, utan vill helt enkelt inte hamna flera tusen under lönesnittet i Umeå.
– Jag vill följa med de andra lönemässigt, varken mer eller mindre. Jag vill bara inte känna att jag blir straffad för den tid jag har varit borta.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm