Legitimationsbeslut

Lärarna frias av Ansvarsnämnden

Lärarnas Ansvarsnämnd går emot Skolinspektionen. Det blir inga varningar för läraren som spottade tillbaka på en elev och läraren som inte anpassat undervisningen efter elevernas behov.
​– Den bedömning vi gör tar sikte på legitimationen och möjligheten att utöva yrket. Då måste man se till helheten och totalt sett tyckte vi inte att det räckte, säger ordföranden Lars Dirke till Skolvärlden. 

Om Ansvarsnämndens arbete

Grunder för varning

Nämnden ska meddela en legitimerad lärare eller förskollärare en varning om han eller hon:

  • varit oskicklig i sin yrkesutövning,
  • i eller i samband med yrkesutövningen gjort sig skyldig till brott som gör att hans eller hennes lämplighet att verka som lärare eller förskollärare kan ifrågasättas,
  • eller på annat sätt visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning.

Grunder för att återkalla en legitimation

Nämnden ska återkalla en legitimation om den legitimerade:

  • varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning,
  • i eller utanför yrkesutövningen gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som gör att hans eller hennes lämplighet att verka som lärare eller förskollärare kan ifrågasättas,
  • på grund av sjukdom eller någon liknande omständighet inte kan utöva yrket tillfredsställande,
  • på annat sätt är särskilt olämplig att bedriva undervisning,
  • inte följt ett föreläggande från nämnden om att genomgå en läkarundersökning, eller
  • själv begär att legitimationen ska återkallas.

Så meddelas beslut

Om en lärare eller förskollärare får en varning eller sin legitimation återkallad ska lärarnas ansvarsnämnd meddela läraren eller förskolläraren skriftligt. De ska också underrätta Skolverket och arbetsgivaren. Beslutet kommer att finnas i Skolverkets register över legitimerade lärare och förskollärare.

Överklaga

Beslutet kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Lärarnas ansvarsnämnd kan, om förhållandena ändras, bestämma att en lärare eller förskollärare ska få tillbaka sin legitimation.

Källa: Skolverket

Lärarnas Ansvarsnämnd har tidigare friat en lärare, återkallat en legitimation och varnat en lärare. I två färska beslut väljer nämnden att fria båda lärarna.

Det ena fallet handlar om en lärare som spottade tillbaka när en elev först varit aggressiv, hotat andra elever, skrikit fula ord och sedan spottat läraren i ansiktet. Efter händelsen ber läraren eleven om ursäkt, ringer vårdnadshavaren och berättar för skolledningen. Skolinspektionen ville att  läraren skulle meddelas en varning för att vara mindre lämplig att bedriva undervisning, men Ansvarsnämnden har en annan åsikt.

– Så som det framgår av utredningen är det här en enstaka händelse som man får se mot bakgrund av en långvarig besvärlig arbetssituation. Det fanns inga anmärkningar i övrigt, det fanns fullt stöd från arbetsledningen och det finns inget som tyder på att det här skulle vara uttryck för generellt problem.  Det här är en oacceptabel enskild händelse som det finns all anledning att ingripa mot, men det är inte samma sak som att det ska få betydelse för lärarlegitimationen. Vi tyckte inte det var tillräckligt graverande, säger Lars Dirke.

I det andra ärendet ansåg Skolinspektionen att läraren skulle ha en varning för att ha varit oskicklig i sin yrkesutövning och mindre lämplig att bedriva undervisning. Orsaken som framförs är att läraren varit alltför sträng, exempelvis inte tillåtit toalettbesök under lektionstid och hotat med armhävningar som bestraffning. Vissa barn har varit rädda och inte velat delta på lektionerna och ett barn fick inte ta sin astmamedicin under lektionen.

– Här är det fler omständigheter som har betydelse. Det som framkommer av utredningen är att det förekommit brister, men att de har hanterats, man har utdelat en arbetsrättslig varning och situationen har förbättrats. Eftersom man kan se en förbättring så framstår inte de här enskilda tillfällena som så allvarliga att det bör påverka lärarens legitimation. Den bedömning vi gör tar sikte på legitimationen och möjligheten att utöva yrket. Då måste man se till helheten och totalt sett tyckte vi inte att det räckte, säger Lars Dirke.

Påverkar arbetsrättsliga varningar era beslut?

– Det gör det inte, men det illustrerar att det finns olika sätt att hantera missförhållanden i skolan. En sak är att man ingriper som arbetsgivare och försöker styra ageranden genom en arbetsrättslig varning. Det som Ansvarsnämnden gör är mer ett samhälleligt ingripande mot lärarens möjlighet att vara verksam som lärare, och det är vidare.

 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm