zelmerloow-niwhede-712
Nya syv-karriärer

Livslångt lärande öppnar för nya syv-karriärer

Studie- och yrkesvägledning är en het fråga. Arbetsmarknaden kräver ständig utveckling och det livslånga lärandet öppnar för nya roller inom vägledning.
Här beskriver tre erfarna syvare läget och deras egen väg inom yrket.

Förr var det närmast självklart att nybakade syvare tog anställning inom skolan. Några sökte sig till Arbetsförmedlingen, som kunde betala lite bättre, medan andra satsade på en rektorskarriär. I dag finns det betydligt fler roller att fylla som vägledare.
– Samhället har fått ett livslångt lärande-perspektiv på yrkeslivet. Man har återkommande korta eller långa utbildningsinslag i livet, både inom stora organisationer och innan man byter yrke eller arbetsplats. Att få hjälp att göra välinformerade och underbyggda val har blivit viktigt, inte minst ur ett kostnadsperspektiv, säger Mikaela Zelmerlööw, undervisningsråd på Skolverket.

Själv började hon som vägledare i skolan på 1980-talet och fick ganska snart prata om yrket på vägledarutbildningen och andra konferenser. Efter en deltidstjänst på Skolöverstyrelsen arbetade hon på utbildningsdepartementet med föregångaren till yrkeshögskolan. Hon har ansvarat för kompetensutveckling av skolinspektörer, byggt upp en utbildningsportal och projektlett lärarlyftet, innan hon började arbeta med att stärka vägledningen i skolan.
– Som vägledare på skolor har man inte en självklar roll utan måste driva den själv. Rektorer måste hela tiden prioritera och då behöver man synliggöra sitt arbete och visa på nyttan, till exempel följa upp hur det går för skolans elever.

Sune Holgermyr arbetar också med att utveckla yrket, men som enhetschef på Göteborg stads Vägledningscentrum. Här leder han 20 syvare, som arbetar med vägledning i kommunens skolor.
– Hos oss ges det ofta möjlighet att arbeta på olika skolor och stadier, vara mentor för kollegor och handleda studenter. Att som ny vägledare börja på grundskolan ger en bra bas för att kanske senare gå vidare till gymnasiet eller vuxenutbildning. Vi har också en drop-in-verksamhet, där besökarnas frågor i högsta grad varierar.
Syvarna utbyter erfarenheter i sina arbetslag och eftersom de är många har det blivit enklare att ordna vidareutbildningar. Tiden på skolorna har minskat något eftersom vägledarna inte tar hand om prao.

Sune Holgermyrs egen karriär startade inom skolan. Efter en tid som syvare vikarierade han som skolledare innan han sökte nuvarande jobb.
– Yrket ser så olika ut i olika kommuner. I Herrljunga kommun kanske du är ensam vägledare, medan vi arbetar både i grupp och enskilt, säger han.
Catharina Niwhede är också studie- och yrkesvägledare, men hon har valt en annan väg. Hennes stora intresse för att utveckla skolan och vägledarfrågorna har lett till en facklig karriär. Nu är hon distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.
– Det finns ingen naturlig karriärväg inom yrket, utan man får gå över till arbetsgivarsidan eller byta roll på skolan. Skickliga vägledare borde kunna få en högre tjänst med mer lön och ansvar, ungefär som förstelärar- och lektorstjänsterna.

Hur är en skicklig studie- och yrkesvägledare?
– Man är påläst om yrken och utbildningar, vad Skolverket och regeringen beslutar, konjunkturläget och vad som händer på arbetsmarknaden. Det är också jätteviktigt att vara duktig på att få folk att upptäcka sina förmågor och förstå vad de kan göra med sina liv utan att ge råd.

Så här kan du göra syvarkarriär

Skolledare

En vanlig karriärväg för studie- och yrkesvägledare är att stötta skolledarens arbete för att så småningom själv bli rektor eller biträdande rektor. När du fått en rektorstjänst får du gå Rektorsprogrammet på deltid, en högskoleutbildning på 30 poäng.

Mentor eller handledare
Nya studie- och yrkesvägledare och syv-studenter behöver också vägledning av erfarna syvare som arbetar på skolor eller vägledningscentrum.

Skol-syvare på kommunen
Några kommuner, till exempel Göteborg, Uppsala och Kungsbacka, har centraliserat skolornas studie- och yrkesvägledning. Här arbetar syvarna bredare i lag och har större möjlighet att få pröva på olika skolformer och stadium.

Jobba på vägledningscentrum
Flera kommuner erbjuder invånarna väglednings- eller vuxenutbildningscentrum där de kan få vägledning om framtida yrken och utbildningar. Det sker vid sidan om studie- och yrkesvägledningen i skolorna.

Myndighetskarriär
Många syvare som söker nya utmaningar går till myndigheter. Arbetsförmedlingen är en vanlig arbetsgivare, men Skolverket, Skolinspektionen, Universitets- och högskolerådet och Ungdomsstyrelsen är andra möjliga vägar.

Kompetensutvecklare och coach
Stora organisationer utanför skolans värld kan dra nytta av syvarens kunskap om att bidra till människors yrkesutveckling.

Lärarutbildare
Studie- och yrkesvägledarprogrammet behöver också kunniga och erfarna syvare, men som lärare.

Forskning och vidareutbildning
Forskning på hel- eller deltid är en karriärväg inom yrket. Numera anordnar Stockholms universitet ett forskningsförberedande masterprogram för studie- och yrkesvägledare i samarbete med Umeå och Malmö.

Facklig karriär
Brinner du för att förändra och förbättra din skola som arbetsplats kan du engagera dig fackligt på deltid eller mer än så.

Skolverket håller även i vidareutbildningar för syvare, läs mer på Skolverket.se/syv.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm