tavla_barn

Många unga vill jobba som lärare

Svenska ungdomar förknippar läraryrket med låg status och dåligt betalt. Ändå kan hälften tänka sig att jobba som lärare och förskolelärare. Det visar en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort.

SKL har via Ungdomsbarometern tillfrågat 1 500 ungdomar i åldrarna 15-24 vad de tycker om att olika jobb i välfärdssektorn. Av alla de yrken som finns så lyfts läraryrket fram som det allra roligaste och mest utvecklande. Hälften av de tillfrågade är öppna för att börja arbeta som lärare i framtiden.

Intressemässigt ligger förskolelärare allra bäst till. Men ungdomarna förknippar inte yrket med trygga anställningsvillkor eller god arbetsmiljö. Intresset är stort också för att bli lärare i grund- eller gymnasieskola. Där anser ungdomarna att anställningsvillkoren är tryggare än för förskolelärare, men arbetsmiljön får fortfarande underbetyg. Inte heller är yrket förknippat med status och hög lön.

Enligt SKL:s vd Håkan Sörman kommer välfärdssektorn inom de närmsta tio åren behöva rekrytera 420 000 personer.

– ­­Glädjande nog visar den här undersökningen att intresset väl täcker det framtida behovet av arbetskraft i välfärdssektorn, säger han i ett pressmeddelande.

Han menar dock att det är ett problem att många unga förknippar sektorn med låg lön, dåliga karriärmöjligheter och dålig arbetsmiljö. Därför vill man möta myter med fakta och bättre kommunicera sektorns villkor.

– Men vi behöver också bli bättre på vissa områden. Det gäller inte minst karriärmöjligheterna i sektorn. Vi står inför ett stort rekryteringsbehov av chefer, men måste också kunna erbjuda andra utvecklingsmöjligheter, säger Håkan Sörman i pressreleasen och fortsätter:

– Även lönefrågorna måste hanteras bättre framöver. Framför allt genom ökad individuell lönesättning, som innebär att fler kan se fram emot en lön över genomsnittet

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm