ronnie_pengar_lararloop
Lön

Nya trenden: Lärare loopar och får högre lön

Byta jobb och sen byta tillbaka till sin gamla arbetsgivare – och på köpet få upp lönen med flera tusenlappar i månaden.
Det gör fler och fler lärare just nu.

LR Direkt - Hjälp vid jobbyte

Under maj och juni kan lärare ringa eller mejla ”LR direkt” som på kvällstid och under helger ger tips och råd inför jobbytet. Fackliga ombud ger information och svarar på frågor.

LR-ombudet Ronnie Johansson berättar att en hel del lärare hört av sig och han säger de från fackligt håll märker att de lärare som tar kontakt med LR innan de byter jobb ofta lyckas förhandla sig till bättre lön och villkor jämfört med de som inte gör det.

LR Direkt är öppet till och med torsdag 22 juni.

Att den som vill få upp lönen många gånger måste byta arbetsgivare, det känner nog de flesta till. Men en ny företeelse är lärare som loopar, det vill säga byter arbetsgivare och sen byter tillbaka till den gamla arbetsgivaren igen. Med rejält höjd lön.

Ronnie Johansson, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Trelleborg, har sett flera exempel på det.

– Det är förstås inte lika vanligt som lärarflytten generellt men vi har exempel på lärare som varit i kommunen i över 20 år, som lämnar kommunen för en annan tjänst och sen kommer tillbaka något år senare, berättar han.

Han berättar om en lärare som lämnade Trelleborg för en grannkommun 2015.

– I nästa löneöversyn var läraren tillbaka igen, om än på en annan skola, och hade då fått upp lönen med 4000 kronor. Vi vet inget om lönen i den andra kommunen men ett syfte med att göra så här är förstås att få upp lönen.

Finns det några nackdelar, som du ser det, med att man hoppar runt så här?

– För verksamheten och eleverna är det förstås en nackdel men inte för de enskilda lärarna. De får upp sin lön och kan förhoppningsvis förhandla sig till bättre anställningsvillkor. Det uppmanar vi folk att göra. Här i Trelleborg ser vi ju att de som stannar kvar får en utplanande löneutveckling. Så ska du få upp din lön så måste du byta arbetsgivare.

Men ur arbetsgivarsynpunkt, hade det inte varit smartare att ge bättre villkor på en gång, istället för att förlora personen?

– Jo, och det säger vi också. Ta läraren som återvände och fick 4000 mer. Hade hen fått 2000 kronor från början hade hen kanske inte försvunnit. Och slutar jag, så måste jag ersättas, troligtvis med någon med högre lön än vad jag har, och även om den personen är fullt kompentent och behörig så tar det ändå ett tag innan personen är varm i kläderna. Inte minst om det är en obehörig person som det är i många fall.

– Bättre då att ge befintliga lärare högre lön och bra villkor så att de stannar. Den argumentationen för vi gentemot arbetsgivaren naturligtvis men de har inte riktigt nappat.

Ronnie Johansson har också uppmärksammat att när en lärare, efter kanske 20 år hos samma arbetsgivare eller på samma skola, väl bestämt sig för att byta jobb, då är inte steget till att göra ytterligare ett byte så långt.

– Då byter man kanske igen. Så de här lärarna är svårare att behålla, trivs man inte byter man igen. Det borde göra det än mer relevant för arbetsgivaren att försöka behålla sina befintliga lärare, tycker jag.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm