reinfeldt_0

Ont om skola i Reinfeldts tal

Statsminister Fredrik Reinfeldt ägnade totalt omkring en halv minut till skolan under tisdagens partiledartal – och då handlade det om en uppräkning av alliansens genomförda reformer.

Statsminister Fredrik Reinfeldt talade om Sveriges starka finanser, trots Europas skuldstorm som aldrig verkar vilja bedarra. Samtidigt syns ett orosmoln på den svenska himlen – den stora ungdomsarbetslösheten – och här behöver de nya Moderaterna sätta in mer kraft. Det var i det sammanhanget som han lyfte skolan.

– Jag tror att vi behöver göra flera saker. Det första är att se till att utbildningssystemet är tillräckligt bra. Låt oss konstatera att det är uppenbart att det inte alltid är så i dag. Faktum är att det har det inte varit på länge men de reformerna som vi nu genomför – ny gymnasieskola, nytt betygssystem, nya läroplaner, ny lärarutbildning, lärarlegitimationer – hoppas vi ska rätta till en del. Problemet är att bara att det tar så ruskigt lång tid för det att komma på plats, sa han till publiken.

Det andra som Moderaterna vill göra för att hejda ungdomsarbetslösheten är att skapa fler jobb med låga trösklar. Målet ska vara full sysselsättning.

Moderaternas föreslår en jobbpakt mellan stat, arbetsgivare och fackförbund, som tillsammans ska säkerställa att fler unga kommer in på arbetsmarknaden – och här nämndes nya satsningar på lärlingsutbildningar.

– Från regeringens sida ser vi en stor potential i detta. I länder som lyckats bättre med jobb för unga ser vi ofta någon form av blandning mellan jobb och utbildning. I Tyskland går det till exempel en lärling på var tjugonde anställd, sa Fredrik Reinfeldt.

Under talet utnämnde han en rad yrken som samhällsbärare, men lärarna fanns inte bland dem. Istället fokuserade han framför allt på skiftarbetare, som poliser och sjukvårdare, när han talade om nya Moderaternas hjältar. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm