kornhall_wide

Per Kornhall

Upplands Väsby

Oviss framtid för visselblåsare

Skolutvecklaren Per Kornhall blev obekväm för arbetsgivaren Upplands Väsby när han påtalade brister i verksamheten och var aktiv i skoldebatten. Trots att hans arbete uppskattas av kollegor, lärare och rektorer hotas han nu med avsked, utan tydlig orsak.
Hans svar på det blev en debattartikel i DN där han berättar sin historia.

I DN-artikeln, som blivit en av de mest lästa på dn.se, beskriver Per Kornhall en vardag präglad av misstro, hot, och tystnadskultur. Han har tidigare berättat om situationen i Upplands Väsby i sin blogg här på Skolvärlden.se. Inte minst i det väl lästa inlägget ”Jag kommer inte att sluta delta i den offentliga debatten” som handlar om hur han blir hunsad av en arbetsgivare som vill tysta honom.

Skolvärlden ringde upp Per Kornhall och frågade vad som händer nu.

Vad tänker du om mejlet från arbetsgivaren om avsked?

– Det enda jag vet är att de hotar med avsked. Jag kan inte se att de har skäl till det, med jag vet inte vad de hittar på. På kommunens hemsida kan man läsa att jag ska ha gjort mig skyldig till ”grovt åsidosättande av arbetsuppgifter”. Det tycker jag borde ha framkommit i något medarbetarsamtal i så fall.

Vad är det egentligen som kommunen hakat upp sig på?

– Det som jag reagerat på och protesterat mot var att någon lade sig i vad jag skrev i en debattartikel. Och sen har jag påpekat missförhållanden. Bara internt, men det har inte setts med blida ögon.

Ångrar du dig?

– Inte ett dugg. Jag tycker att det är en sjuka i verksamheten att man inte kan påtala problem. Men det är klart, det kan hända att jag står utan jobb på måndag, med ett avsked i cv:t. Det är ju en situation som skapat en hel del ångest och ledsamhet. Men jag tycker att jag har agerat utifrån mina värderingar. Facket är inkopplat, och LR:s chefsjurist är inkopplad.

Hur kan visselblåsare få bättre skydd?

– Det som fattas i min situation är inte någon lagstiftning. Den som finns är egentligen tydlig. Men vi har en kommunledning som inte respekterar regelverket. Vi behöver prata om det här, så att lagstiftningen blir tydlig. Sen finns det de som säger att ”Kornhall är väl ingen visselblåsare, det handlar inte om korruption”. Men det jag har reagerat på är missförhållanden i en kommun där en femtedel av barnen inte får gymnasiekompetens. Det kan jag tycka är värt ganska många miljoner.

Per Kornhall menar att vi i Sverige har en självbild av att vara duktiga på det här med arbetsrätt, och tenderar att missa att den faktiskt åsidosätts på en mängd platser i vårt samhälle.

– I det här fallet använder man arbetsrätten på ett obehagligt sätt. Avsked är ju arbetsgivarens tyngsta vapen och används när det handlar om grov trolöshet mot huvudman, brottsligt beteende, att man uppträtt berusad upprepade gånger trots försök från arbetsgivaren att lösa det och liknande.

Vad har du fått för reaktioner på artikeln i DN?

– Jag har fått oerhört mycket reaktioner. Massor av stöd, från både högt och lågt i samhället. Jag har också fått ett förfärande antal liknande beskrivningar från offentliga verksamheter runt om i landet. Jag menar att det här är jätteviktigt. Ska en skolverksamhet fungera måste det finnas en dialog mellan politiker och tjänstemän. Sakkunskapen finns ju ute bland lärare och rektorer.

Några reaktioner från jobbet?

– Jag vet att lärarna har lämnat in en namninsamling till stöd för mig.

Har ditt skolarbete påverkat kommunen i rätt riktning trots allt?

– Jodå. Fram tills jag började bli obekväm har jag bara fått beröm för mitt arbete. Facket, rektorer, lärare och alla andra på kommunen har prisat det jag gjort. Det är ett arbete som skapat en positiv stämning som inte fanns tidigare. Det är därför lärarna blir så ledsna och det är därför de och rektorerna skriver på namninsamlingen nu.

Vad händer med dig nu?

– Jag vet inte. För mig är det hela surrealistiskt och obegripligt.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm