bloggbild_mork_bruer_ny

Skolvärldens nya bloggare Mikael Bruér (t.v) och Nicklas Mörk.

Blogg

”Någon måste våga skriva som det är”

På skolvärlden.se skriver flera av Sveriges vassaste skolprofiler om frågor som berör lärare och syvare.
Nu förstärker vi vår uppställning av bloggare med lärarna Mikael Bruér och Nicklas Mörk.  
– Någon måste våga skriva som det är, säger Nicklas Mörk.

Varje dag speglar Skolvärlden aktuella skolfrågor på webben ur ett lärar- och syvperspektiv. Förutom nyheter, debatt och webb-tv bloggar lärare, studie- och yrkesvägledare, en bibliotekarie, lärarstudenter och skolexperter om skollivet, lärarvardagen och pedagogiska frågor.

Idrottsläraren Alexander Skytte är en av bloggarna som belyser neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, och delar öppet med sig av ett unikt perspektiv på elever med särskilda behov.
 
Studie- och yrkesvägledarna Lotta Lindström och David Spak bloggar med ett stort intresse och engagemang för vägledning, och djupdyker gärna i syv:arens vardag.  

Skolexperten och författaren Per Kornhall skriver om skola och skolutveckling. I hans senaste blogginlägg presenterar han ny forskning om skolval som riskerar att skada barns självförtroende, motivation och självkänsla för resten av deras liv.

Åsa Morberg är en didaktiker och flitigt anlitad föreläsare och debattör som brinner för skola och lärarutbildning. 

Lina Lindström är lärare i svenska och historia och hennes blogg handlar om hur hon tänker och gör för att inte missa kvinnorna och de kvinnliga perspektiven i sin historieundervisning.

Sara Bruun är lärare och föreläsare, och reagerar och skriver ofta om saker som retar upp lärare och syvare i vardagen – och i ett större samhällsperspektiv.

Och Skolvärlden fortsätter att växa så det knakar på webben. Under sommaren har bloggutbudet vuxit med lärarstudenterna Jonas Edlund, som studerar till klassrumsledare och lärare i programmet Teach for Sweden, och Rebecca Roth, som läser till ämneslärare i samhällskunskap och historia med inriktning mot gymnasieskolan. 

Nu förstärker Skolvärlden med ytterligare två skolprofiler. De senaste tillskotten i bloggrepertoaren är lärarna Mikael Bruér och Nicklas Mörk.

Vad driver dig att skriva blogginläggen? 

– I Sverige känns det ganska lätt att vara med och påverka och höras. Jag tycker att lärare allt mer har möjlighet att göra sin röst hörd. Det är en chans som lärare måste ta, för annars blir det andra som pratar om skolan, säger Nicklas Mörk och fortsätter:

– Den andra anledningen är att det är vi lärare som ser verkligheten och hur reformer faller ut – helt enkelt vad som blir bra och vad som blir mindre bra. Det är därför jag genom åren har skrivit och debatterat. 

Mikael Bruérs bloggmotivation grundar sig i en oro för den svenska samhällsutvecklingen. Han menar att vi lever i ett samhälle där SO-ämnena har tonats ner och deras betydelse hamnat lite vid sidan av. 

– Det är en katastrof, tycker jag, och det är kanske därför jag drivs av att debattera. Ämnena har en otroligt viktig roll i den svenska skolans demokratiuppdrag. Hela tiden blir man påmind av vilket motgift SO-ämnena är mot extremism, rasism och fake news, säger han. 

Vad kan läsaren förvänta sig att ta del av i era blogginlägg framöver? 

– Frågor som berör lärare, även om det är känsliga saker så måste de lyftas upp på bordet. Någon måste våga skriva som det är, både bra och dåliga saker så klart. Så jag kommer att skriva utifrån lärarperspektivet, men det kan även handla om sådana frågor som är övergripande, säger Nicklas Mörk.

Mikael Bruér:

– Man kan nog förvänta sig att det blir en del aktualiteter också. Jag reagerar på saker och ting som jag inte tycker fungerar som det ska. Det ligger i en SO-lärares natur att man är med i flödet och reagerar på det som händer. Det blir troligen en del om den allmänna skolpolitiken också.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm