emrich
Skolan i Hedemora

Pris för arbete mot främlingsfientlighet

Arbetet mot mobbning och främlingsfientlighet genomsyrar verksamheten på Olympicaskolan i Hedemora. Nu har skolan fått 27januaripriset från Emerichfonden för sina insatser.

Priset

Emerichfonden har som ändamål att stödja insatser av och för ungdomar som inom grundskolan och gymnasiet arbetar för att förhindra våld, mobbning och främlingsfientlighet och verkar för en trivsam och medmänsklig skolmiljö.

27januaripriset delas ut till skolor som med stort engagemang arbetar för att hålla minnet av Förintelsen levande och i förlängningen motverkar att historien upprepar sig. Priset avser bidrag för en resa till ett koncentrationsläger.

Källa: Emerichfonden

 

När Olympicaskolan i Hedemora startade sin verksamhet för 14 år sedan reagerade personalen över hur eleverna betedde sig mot varandra på rasterna.

– Vi såg hur barnen tog till sparkar och fula ord, trots att de vara så små. Det här måste vi göra något åt, tänkte vi, barnen får inte trakassera och kränka varandra, berättar grundaren och Olympicaskolans vd Lillemor Gunnarsson.

Tillsammans började personalen, elever och föräldrar arbetet med det som nu kallas ”Yasuragi” på skolan, en modell för att motverka alla slag av kränkande behandling och diskriminering mellan elever. Arbetet genomsyrar hela verksamheten och en gång i veckan har eleverna Yasuragi-lektion där värderingsfrågor och aktuella världshändelser diskuteras.

– Det handlar om att reagera och agera. Ser jag någonting när jag går i korridoren eller på skolgården som inte ser riktigt bra ut då går jag fram och frågar: Vad är det här, vad händer?, säger Lillemor Gunnarsson.

Hon säger att skolans personal har  ”ett engagemang utöver det vanliga”, något som är ganska krävande. Och det gäller inte bara pedagogerna.

– Vi pratar inte om ”mina” elever utan om ”våra”. Oavsett vilken yrkesroll jag har på skolan, så ser och hör jag jättemycket och kan ta upp det med läraren. Eller säga i från själv. Vi har ett gemensamt ansvar för barnen, alla på skolan är skyldiga att vara med i arbetet och agera.

Hur lyckas du få med dig alla?
– Vi har ju haft förmånen att få starta från scratch och vi har haft en vision som vi tillsammans med föräldrar och elever verkställt. Trivs man inte med att arbeta så här söker man sig inte heller till vår verksamhet, säger Lillemor Gunnarsson.

Det blir lättare på det viset än om man kommer in i en skolverksamhet som redan funnits i många år, menar hon. Det kan sitta så mycket kultur i väggarna.

Vad ser ni för resultat?
– Vi hör inga svordomar. Det betyder inte att det inte förekommer men det är fantastiskt att få gå i en miljö där man inte hör de här uttrycken. Och vi har ingen mobbing eftersom vi hinner agera i tid. Vi agerar innan något utvecklas till mobbning.

Lillemor Gunnarsson säger att besökare som kommer till skolan uppfattar miljön som lugn och trygg, något som även Skolinspektionen uppmärksammade vid sin granskning. Nu har Olympiaskolans arbete uppmärksammats genom att de fått ta emot Emrerichfondens 27januaripris.

– Vi har fått det finaste pris man kan få när det gäller arbetet att motverka trakasserier, mobbing och främlingsfientlighet. Våra högstadieelever var med när vi tog emot priset i Fryshuset i Stockholm och de tyckte att det var stort.

Arbetet mot främlingsfientlighet är en del av skolans Yasuragi-arbete. När eleverna går i årskurs 6 utvecklas Yasuragi till ett stort arbete om förintelsen som pågår under hela högstadiet och avslutas vårterminen i nian med en resa till Polen där eleverna besöker Auschwitz för att med egna ögon få se vad som hände under Andra Världskriget.

– Våra elever ska inte kunna gå ut och förneka förintelsen och de ska inte kunna dras in i de extremgrupper som finns. Våra elever vet vad det handlar om och när de kommer tillbaka från den här resan och är ganska skakade över vad de sett, berättar Lillemor Gunnarsson.

Efter hemkomsten avslutas projektet med att eleverna gör en stor utställning som kommer alla på skolan till del.

Emerichfondens prisutdelning ägde rum den 28 april.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm