Lärarutbildningen

Regeringen vill ha en ämneslärarutbildning

Regeringen vill slå ihop ämneslärarutbildningen för högstadiet och gymnasiet för att få fler att söka till högstadielärarutbildningen. Men lärarfacken är kritiska. 

Regeringen föreslår nu att dagens ämneslärarutbildningar för högstadiet och gymnasiet slås ihop till en gemensam. Syftet är att skapa en gemensam ingång för alla blivande ämneslärare. Och få fler att söka till högstadielärarutbildningarna.

– Att vara ämneslärare är likartat på högstadiet och gymnasiet. Det är logiskt att också utbildningen är gemensam. Vi får på detta sätt högre kvalitet på högstadiet och större flexibilitet för de nya ämneslärarna, säger utbildningsminister Jan Björklund i en kommentar.

Men Lärarnas Riksförbund är skeptiska till att förslaget skulle öka intresset för utbildningen. 

– Skillnaden blir inte så stor. Visst kan det vara positivt för eleverna att inte behöva välja inriktning. Men det grundläggande problemet är att det är för få studenter som söker till lärarutbildningen, det löser man bara genom bättre lön och arbetsvillkor för lärare, kommenterade Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Även Lärarförbundets ordförande är skeptisk och vill att staten i stället satsar pengar på att höja lärarnas löner.

En utredare ska nu få i uppdrag att ta fram ett förslag på en förändrad ämneslärarexamen. Förslaget ska inte innebära förändrade krav på behörighet.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm