Nordic city
Foto: Colourbox

Sämre och dyrare IT i Stockholms skolor

80 000 elever och tusentals lärare i Stockholm skulle få den perfekta IT-lösningen. Och 60 miljoner kronor om året skulle sparas.
Men hittills har det mest handlat om teknikproblem och förseningar.
– Systemet är inte anpassat för skolor, säger Per-Olof Freerks som är lärare på Kungsholmens Gymnasium.

Under sommaren har de sista datorerna kommit på plats i Stockholms skolor i det som är Sveriges största it-upphandling någonsin. Drygt 500 miljoner kronor om året är avtalet mellan Stockholms stad och Volvo IT värt.
Allt ska bli både bättre och billigare har budskapet varit från ansvariga politiker och tjänstemän i Stockholms stad.
Men för skolans del har IT-verksamheten, enligt kritikerna, varken blivit bättre och billigare, snarast tvärtom.
– På papperet ser allt bra ut. Men systemet är inte anpassat för skolan. Den fungerar inte som en vanlig förvaltning, säger Per-Olof Freerks, lärare i kemi och biologi vid Kungsholmens Gymnasium.

Dyrt ta hem program

Både han och hans kolleger var entusiastiska när datorerna anlände till skolan vid årsskiftet. Men snart visade det sig att systemet inte höll måttet.
Han ger ett talande exempel:
– Tidigare har jag använt mig av olika program som jag har kunnat ladda gratis ner från FN:s hemsida. De har varit bra i undervisningen. Ska jag nu ladda ner programmen kostar dem skolan 8 000 kronor som ska betalas till – Volvo IT.
– Det här gör att många lärare slutar leta efter bra program på nätet. De nöjer sig med att leta Youtube-klipp.
Hans uppfattning delas av den oberoende konsulten Anders Henriques som i en mycket kritisk rapport konstaterar att arbetet har utgått från hur en förvaltning fungerar, inte en skola.
– Det är ganska tydligt att man inte tagit hänsyn till skolans behov i tillräckligt hög grad, säger Anders Henriques. En del har åtgärdats, men långtifrån allt.

”Utformade för tekniker”

I sin rapport går han också hårt åt hur användarinstruktionerna gjorts. Han skriver:
”Skolans personal består av pedagoger, men underlagen är utformade för tekniker – det har därför varit mycket svårt att förstå begrepp och termer – även för vissa av de mest erfarna IT-teknikerna”.
Ett av målet med IT-satsningen var att göra flera hundra IT-tekniker överflödiga. Men på Kungsholmens Gymnasium har man inte kunnat följa målet:
– Vi har kvar vår IT-tekniker, men omformulerat han tjänst lite. Det går inte att lärarna ska ansvara för lösenord till 1 300 elever och dessutom hålla koll på att allt fungerar, säger Per-Olof Freerks.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm