Skolinspektionen: ”Vi har nu skickat över uppgifterna”

Skolinspektionen får kritik för att man inte polisanmälde ytterligare missförhållanden på Lundsberg.På måndagen skickades de aktuella handlingarna till både polisen och på nytt till diskrimineringsombudsmannen (DO).– Vi har igen gjort dem uppmärksamma om missförhållanden på skolan, säger Marie Axelsson, chefsjurist på Skolinspektionen.Skolinspektionen har i helgen också polisanmälts för tjänstefel i ärendet.

Skolinspektionen polisanmälde förra hösten Lundsberg efter att det framkommit uppgifter om att det förekom våld i skolan. I samband med uppmärksamheten kring det kom det in flera nya telefonsamtal och uppgifter till inspektionen gällande sexuella trakasserier. Dessa skickades då till diskrimineringsombudsmannen.
I helgen har det riktats kritik, bland annat från Sven-Erik Alhem förbundsordförande för Brottsofferjourernas riksförbund och tidigare överåklagare.
Just den kritiken slår Skolinspektionens chefsjurist, Marie Axelsson ifrån sig:
– Man måste förstå vilken lagstiftning man hänför det till. En händelse kan kallas för olika saker beroende på vilken man ser till. I diskrimineringslagen så är alla kränkningar av sexuell natur som kränker ett barns värdighet definierade som sexuella trakasserier. Vad det sen skulle vara för brott är ju något som polis, åklagare och domstol får rubricera. Men när vi kommunicerar med DO så använder vi de termer som finns i den lagstiftning som de använder, säger hon till skolvärlden.se, och fortsätter:
– När vi säger sexuella trakasserier så lägger inte vi någon värdering i det, eller signalerar att det skulle vara mindre allvarligt.

Hon säger att Skolinspektionen räknade med att man först upprättat en polisanmälan gällande våldet på skolan samt skickat de nya, anonyma, uppgifterna till DO. Dessutom kunde man ta del av uppgifterna via riksmedia.
– I och med att vi hade gjort en polisanmälan om våld och skickat de här uppgifterna om sexuella trakasserier till DO, så utgick vi från att de ansvariga myndigheterna utredde de uppgifter som fanns. Vi har i dag förstått att de inte har gjort det, och därför har vi skickat över de här tjänsteanteckningarna och tagit förnyad kontakt med de myndigheterna.

Kommer ni på något sätt agera annorlunda om samma situation uppstår igen?
– Det är ju svårt att rent hypotetiskt sia om hur man kommer att agera. Men vår utgångspunkt då var att vi agerade som vi skulle. Vi har rutiner för hur vi ska agera när det kommer in allvarliga rutiner. Förhoppningsvis kommer vi göra likadant som vi gjorde den här gången, men kanske vara lite tydligare om det är så att det behövs.

Samtidigt har nu Skolinspektionen själva polisanmälts av en tjänsteperson för tjänstefel i samband med ärendet, rapporterar Svenska Dagbladet.
– Det står ju var och en fritt att anmäla, sen är det upp till polisen att utreda om det är så att vi har begått något brott.
Känner du att ni kan ha begått något brott?
– Jag kan inte förstå vilket brott vi kan ha begått. Men det är polisens sak att utreda det, och vi får se vad de har kommer fram till. Så vitt jag vet har vi inte fått ta del av någon polisanmälan än.

Rektorn på Lundsberg,
Staffan Hörnberg, uppger till Svenska Dagbladet att de inte fått någon information tidigare om händelserna.
– Jag hade ju önskat att Skolinspektionen lyft luren och berättat för oss om det. Och att det hade polisanmälts. Jag ska nu fundera på om skolan själv ska göra en polisanmälan, säger han.
 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm