Fria skolvalet

”Skolvalet måste diskuteras”

Socialdemokraternas största distrikt går mot partilinjen och vill avskaffa det fria skolvalet.
Skolstrategen och författaren Per Kornhall hoppas att det leder till en diskussion om skolvalet på hög politisk nivå.

På tisdagen avslöjades att Socialdemokraterna i Skåne röstat igenom en motion som säger att det fria skolvalet leder till sämre skolresultat och segregation, och bör avskaffas.
På nationell nivå ställer sig Socialdemokraterna bakom skolvalet, precis som samtliga andra riksdagspartier förutom Vänsterpartiet.

Per Kornhall, skolstrateg, författare och Skolvärlden-bloggare, är engagerad i frågan och välkomnar Skåne-initiativet.

Han har tidigare föreläst för riksdagsledamöter om den internationella forskning som finns. De olika forskarna han refererar till har studerat effekten av skolval i bland annat USA, England, Holland och på Nya Zeeland, och enligt honom är kåren samstämmig.

– Det finns inget forskningsmässigt stöd i världen för påståendet att ett fritt skolval leder till ökad kvalitet i skolan. Men det finns hur mycket forskning som helst som visar att det leder till ökad segregering, säger han.

Det handlar inte minst om segregering baserat på enticitet. En form av ”vit flykt”, eller ”white flight”, där vita medelklasselever flyr skolor med ett etniskt blandat elevunderlag till skolor med högre socioekonomisk status (För mer om forskningen, läs Per Kornhalls blogginlägg En kortversion av forskning om effekter av skolval).

Han efterlyser en öppnare diskussion och ordentliga utredningar av reformens effekter.

– Man kan ha skolval, men man kan inte låtsas om att det inte har effekter. Det man gör i många andra länder är att man försöker kompensera de skolor som förlorar resurser när socioekonomiskt starkare elever söker sig bort. Vi måste snabbt få in ett finansieringssystem. Och vi behöver diskutera det här.

Tror du att det socialdemokratiska Skånedistriktets agerande kommer att få några konsekvenser?

– Svårt att säga. Men jag tycker det är bra att någon lyfter frågan på ett mer dramatiskt sätt. Det har varit mer eller mindre tabu att diskutera det här på någon högre politisk nivå.

Att riksdagspartierna inte velat debattera frågan betyder dock inte att det helt saknats kritiska röster.
Ledamöter ur Kungliga Vetenskapsakademien skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 27 mars 2013 att ”några tydliga positiva effekter av det fria skolvalet finns inte, däremot ger det upphov till ökad segregation och minskad likvärdighet”.

Även Skolverket är tydligt kritiska.
”Skolverket bedömer att det fria skolvalet sannolikt har bidragit till ökade resultatskillnader mellan skolor och en ökad socioekonomisk skolsegregation och därmed till minskad likvärdighet” hette det i en skrivelse. Det presenterades som en möjlig delförklaring till de dystra PISA-siffrorna i december 2013. De har även tidigare kallat skolvalet för ”ett genuint dilemma”.

I Ekots lördagsintervju den 12 april avfärdade statsminister Fredrik Reinfeldt Skolverkets kritik. Han refererade istället till att ”det är större skillnader inom en skola än mellan skolor”

Per Kornhall menar att även om olika former av skolval finns i andra länder, utmärker sig Sverige genom sitt marknadsinriktade system.

– Kombinationen av skolvalet, elevpengen och nästintill fri etableringsrätt även för vinstdrivande företag gör det svenska systemet till ett extremt exempel på marknadsliberalt tänkande. En brittisk forskare som var här på besök sade att ”inte ens Thatcher föreslog något så radikalt”, säger han.

Om forskningen nu är så entydig, varför lyssnar inte politikerna?

– Jag tror att det handlar om ideologiskt ställningstagande. Dessutom har alla varit med på det här, och i politiken är det svårt att backa. Sen ska man vara medveten om att det är få lobbyister som jobbar mot skolvalet. Däremot finns det ganska många som med kapital i ryggen jobbar för skolval och marknadslösningar, säger Per Kornhall.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm