skolbild
Foto: Shutterstock

Skolverket: ”Lärarna har hanterat nya betygen bra”

I våras var det första gången som niondeklassarna fick slutbetyg i den nya betygsskalan. Skolverkets preliminära statistik visar att betygssnittet har höjts marginellt. Generaldirektör Anna Ekström är positiv till resultatet.

Sedan det mål- och kunskapsrelaterade betygssystemet infördes 1998 har det genomsnittliga meritvärdet ökat lite varje år. Så skedde också i våras då de första slutbetygen i skala A-F delades ut till niondeklassarna. Meritvärdet ökade från 211,4 poäng i fjol till 212,7 poäng i år.

– Att det inte är någon stor skillnad mot förra året måste i sig ses som positivt. Det är en första indikation på att lärarna lyckats hantera övergången till de nya betygen bra, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström, i en pressrelease.

De senaste sex åren har andelen elever som är obehöriga att söka nationella gymnasieprogram ökat, men i år var andelen oförändrad på 12,5 procent.

– Det är bra att nedgången avstannat men det gör det inte mindre allvarligt och oacceptabelt att nästan 12 000 elever gick ut grundskolan i våras utan att vara behöriga till gymnasieskolan, kommenterar Anna Ekström.

Även om andelen behöriga till yrkesprogrammen var oförändrad så syns små minskningar för program som kräver fler godkända betyg för behörighet. För ekonomi- humanistiska- och samhällsvetenskapsprogrammen minskade andelen med 0,4 procentenheter till 84,6 procent. För naturvetenskaps- och teknikprogrammen var minskningen 0,3 procentenheter till 83,1 procent.

 

Mer om meritvärde

Meritvärdet är en sammanräkning av elevens 16 bästa ämnesbetyg. Betygsteget F ger 0 poäng, E ger 10 poäng, D ger 12,5, C ger 15, B ger 17,5 och A ger 20 poäng. Maxvärdet är 320 poäng.

Betygsstatistik för enskilda skolor vårterminen 2013 presenteras i mars nästa år.

Mer om behörighet för nationella program

De elever som är behöriga att söka till yrkesprogram har godkända betyg i totalt 8 ämnen varav 3 är svenska, matematik och engelska. För att komma in på högskoleförberedande program krävs godkända betyg i totalt 12 ämnen varav svenska, matematik och engelska ingår. Dessutom ska geografi, historia, religion och samhällskunskap ingå bland de godkända ämnena för behörighet till ekonomi- humanistiska- och samhällsvetenskapsprogrammen. På motsvarande sätt krävs godkänt i biologi, fysik och kemi för behörighet till naturvetenskaps- och teknikprogrammen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm