jimmiea
Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Statsvetare: SD struntar i skolfrågorna

Sverigedemokraterna får – preliminärt – 20 mandat i riksdagen. Men knappast något att säga till om i svensk skolpolitik.
– Absolut inte. Det kan jag inte föreställa mig att de skulle få, säger statsvetaren Björn Johnson vid Malmö högskola.

Sverigedemokraterna har inget omfattande skolpolitiskt program. Partiet vill att skolan ska bygga på ”en uttalat svensk värdegrund” och skriver på sin hemsida: ”I stället för att bidra till att stärka den gemensamma identitet och värdegrund som bär upp vårt samhälle, så arbetar skolan i alldeles för många fall för att underminera den svenska kulturens ställning och öka rotlösheten bland våra ungdomar.”

Avlasta lärarkåren

Inför valet drev SD endast tre skolfrågor på riksplanet: Att avskaffa den skattefinansierade modersmålsundervisningen, återförstatliga skolan och satsa på fler skolsköterskor, kuratorer och ”klassmorfäder” för att avlasta lärarkåren.
– Den sista frågan är väl den där de skulle ha vissa möjligheter att rösta på andra partiers förslag. De andra frågorna är döda, säger Björn Johnson och fortsätter:
– Det finns inga jättestora konfliktfrågor längre på skolpolitikens område. Förstatligandet är en intressant fråga, men det är egentligen bara Folkpartiet som driver den.
Johnson säger att han tror att Sverigedemokraterna ”skiter fullständigt i skolpolitiken” och att de är beredda att kompromissa på alla områden utom integrations- och rättspolitik.

Kan rösta emot

– Men det finns inga partier som vill kompromissa med dem. Deras enda möjlighet att ställa till bekymmer är att rösta emot alliansförslag på samma områden där de rödgröna röstar emot. Det skulle kunna ställa till bekymmer för alliansen, men inte på budgetområdet.
– Jag tror inte att det finns någon som helst risk att det blir kaos. Blocken är rörande överens om att SD inte ska få något som helst inflytande. Det skulle bli en väldig svekdebatt om de skulle samarbeta med dem, även om det var oorganiserat.

Betygen tvistefråga

En av skiljelinjerna mellan de rödgrönas och alliansens skolpolitik handlar om från vilket år betyg ska ges. Årskurs 6, säger allianspartierna, medan de rödgröna i sitt valmanifest angav årskurs 7. Socialdemokraterna har dock tidigare öppnat för betyg från sexan.
En annan tvistefråga är ifall samtliga gymnasieprogram ska ge högskolebehörighet.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm