svenskaskolan

Svenska skolan finns i fjorton länder.

Svenska skolan

Sugen på att bli världslärare?

Många lärare har någon gång snuddat vid tanken att söka en tjänst i utlandet. Men vad krävs egentligen inför en utlandsflytt? Och vilka fallgropar finns det? Skolvärlden har svaren.

Mias bäst utlandstips

Mia Tagesson Holmstedt avslutade nyligen en tvåårig tjänstgöring på Svenska skolan i Nairobi, Kenya. Här är hennes bästa tips till den som funderar på ett utlandsjobb. 

Planera i tid. Ska din bostad hyras ut? Vilka abonnemang behöver sägas upp? Mobiloperatörer, gym och tidningar kan ha flera månaders uppsägningstid. Kanske behövs det en specifik vaccination som behöver påbörjas i god tid?

Kolla arbetsvillkoren. Ta kontakt med någon lärare som redan jobbar på skolan, ställ frågor om arbetstid, komp och ersättning vid skolresor eller liknande. Ska både du och din partner jobba på skolan och ni har barn kan det krävas en hel del pusslande med scheman, studieresor, föräldramöten med mera.

Kolla upp material. Läroböcker, skönlitteratur och referenslitteratur som du är van att arbeta med kanske inte finns på skolan. Kontakta lärare på skolan och hör efter vilka böcker som finns.

Dokument. Se till att ha alla handlingar översatta till engelska (till exempel examensbevis och lärarlegitimation). Skolan ordnar med arbetstillstånd, men tänk på att detta kan behöva förnyas. Särskilda regler gäller i länder utanför EU. 

Försäkringar. Kolla med skolan att de har en sjukförsäkring/olycksfallsförsäkring som gäller hela din familj, annars måste du kontakta ditt försäkringsbolag.

Pass. Se till att ditt pass inte går ut under perioden du är iväg.

Körkort. Utanför EU krävs ofta internationellt körkort. Kolla vad som gäller i landet du ska till. 

Res lätt. Packa minimalt när du åker. Du kommer att köpa på dig saker och då är det svårt att  sortera bort när det är dags att flytta hem.

Förbered. Läs på om staden/landet innan du åker. Kolla svenska bloggar. Där kan du få tips, idéer och inspiration till din undervisning.

Det är en hel del att tänka på för den lärare som står i begrepp att flytta utomlands. Det menar Cecilia Calais, styrelseledamot i SUF, Svensk utlandsundervisnings förening.

– Eftersom man jobbar på en svensk skola utgår många från att anställningen på något sätt knyter an till Sverige, men så är det inte. Jobbar du i exempelvis Lissabon så är du anställd av skolföreningen där och lyder under portugisisk arbetsrätt.

– Man bör noga ta reda på vilken typ av anställning man har, visstids eller tillsvidareanställning, hur den kan avslutas och vad som gäller vid en eventuell uppsägning. En vanlig missuppfattning rör pensioner. Så länge du jobbar i utlandet görs inga pensionsavsättningar i Sverige. Sjukersättning eller fri tillgång till sjukvård kan den utlandsarbetande inte heller automatiskt räkna med, säger Cecilia Calais, som också råder den som vill flytta utomlands att göra en översyn av försäkringsskyddet.

Omställningen som det innebär att börja jobba på en skola i utlandet är stor, ofta större än vad lärarna tänker sig, menar Stefan Sandqvist, rektor på Svenska skolan på Mallorca.

– Jag tror att det är svårt att föreställa sig innan man kommer hit. Så klart handlar det om språket, kulturen och omgivningarna, men skillnaden handlar också om att utlandsskolorna ofta är lite mindre och isolerade enheter, lite mer som byskolor. Det positiva med det är att det blir en härlig mix av lärare som jobbar tillsammans, från förskola upp till högstadiet eller gymnasiet.

Vad är viktigast att tänka på för en lärare som vill jobba i utlandet?

– Att man verkligen sätter sig in i vad det innebär. Det är inte fel om man har provat på att bo utomlands en lite längre period tidigare, någon månad eller så, för att känna efter hur det är att vara hemifrån. Det är inte alla som trivs med det, säger Stefan Sandqvist.

För den som vill veta mer arrangerar Skolverket varje år i augusti ett seminarium för lärare som står i begrepp att flytta utomlands.

Här finns Svenska skolan

Afrika:
Nairobi, Kenya (F-gym)
Maputo, Moçambique (F-9)

Asien:
Peking (F-6)

Mellanöstern: 
Riyadh, Saudiarabien (F-6)

Europa:
Bryssel (F-gym)
Paris (F-gym)
Lissabon (F-6)
Moskva (F-6)
Genève (F-6)
Berlin (F-6)
Hamburg (F-6)
Wien (F-6)
London (F-gym)
Spanien:
Fuengirola (F-gym)
Marbella (1-6)
Mallorca (F-6)
Gran Canaria (1-6)
Madrid (F-gym)
Teneriffa (1-6)
Torrevieja (F-6)

Läs mer på Svensk utlandsundervisnings förening 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm