Svenskt skolkoncept på export

En enda utländsk aktör har den brittiska staten än så länge inlett samarbete med – svenska Kunskapsskolan. Den svenska friskolekoncernen tar i september i år över driften för två kommunala skolor i England.

Svenska friskolor

Kunskapsskolan omsatte 2008/2009 726 Mkr med 800 anställda, drygt 30 skolor, nära 10 000 elever.  

Ägare är Peje Emilson med familj, 68 procent, samt Investor.

De största friskolekoncernerna i Sverige är Kunskapsskolan, Academedia, John Bauer och Pysslingen.

1/3 av friskolorna har färre än 50 elever.

2/3 av skolorna drivs som vinstdrivande aktiebolag.

Det har tagit över två år att förhandla fram ett avtal i Storbritannien och motpart har varit den brittiska regeringen. Den satsar nu 40 miljoner pund och bygger bland annat två helt nya skolor samt tar kostnaden för att anpassa Kunskapsskolans koncept till den engelska läroplanen. Satsningarna sker på de sämsta skolorna och målet är på sikt att på detta sätt kunna lyfta ett helt bostadsområde med utgångspunkt i skolan.
– Detta är verkligen komplext och har krävt 15 olika delavtal, säger Peje Emilsson, grundare och huvudägare av Kunskapsskolan.
I september tar Kunskapsskolan över driften av två skolor i Richmond, som styrs av liberaldemokraterna, i utkanten av London. En lokal stiftelse, The learning schools trust, blir huvudman för skolorna.

Stort intresse för individanpassad utbildning

Efter sommaren kommer Kunskapsskolans koncept successivt att implementeras i de befintliga skolorna.
– En av de största svårigheterna är just att ta över en befintlig skola. Det innebär ett omfattande förankringsarbete. Vi insåg därför tidigt att vi måste hitta personer lokalt som kan driva projektet. Det är en helt annan kultur och skolan är djupt förankrad i samhället, säger Peje Emilsson och fortsätter:
– Vi utbildar både skolledningarna och lärarna om vår pedagogik och vårt arbetssätt. Men vi lär oss också av engelsmännen. De ligger till exempel långt fram när det gäller naturvetenskap, science.
Kunskapsskolan startade fyra skolor i Sverige år 2000; i Norrköping, Tyresö, Skärholmen och Täby. Idén att exportera konceptet fick en skjuts genom att engelska lärare gjorde flera studiebesök hos Kunskapsskolan här i Sverige.
– Det har funnits ett mycket stort intresse för vårt koncept för personligt utformad utbildning och vår utgångspunkt att ta tillvara var och ens förutsättningar. Engelsmännen är också intresserade av den svenska skolpengen och de fria valen av skolor. Kunskapsskolan hade parallellt funderat på vilket nästa steg skulle bli för företaget. Att det blev Storbritannien är inte så långsökt med tanke på engelska språkets spridning.
Hur har Kunskapsskolan utvecklats om tio år?
– Jag tror vi är mångdubbelt större och finns säkert i fem länder. Redan i dag är vi mycket nära att etablera oss i USA. Men det får inte gå för fort; vi ska växa kontrollerat för att behålla kvaliteten.
Peje Emilsson har själv alltid trott på en mer individuell utbildning och har en stark drivkraft:
– Alla människor är olika och det är hela utgångspunkten, säger han som själv tvingades byta skola under uppväxten.
Kunskapsskolan gör rejäla marknadsundersökningar innan de väljer orter att etablera sig på. Det ska både finnas elevunderlag och intresse för skolans upplägg.
– Men det svåraste är faktiskt alltid att hitta en lämplig lokal.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm