Lärarfortbildning

Tomma platser – trots högt söktryck

Speciallärarutbildningen inom Lärarlyftet II, vid Stockholms universitet, är poppis. Antalet sökande översteg vida antalet platser, men när utbildningen startade gapade många platser ändå tomma. Orsaken anses vara dåliga villkor för studenter inom Lärarlyftet. 

Till vårens 45 platser till 90-poängsutbildningen till speciallärare med inriktning mot utvecklingsstörning – den populäraste kursen inom Lärarlyftet – var det 80 sökande. Men bara 15 började.

– När de inser villkoren börjar de inte. Det finns arbetsgivare som ger 50 procent tjänstledigt och upp till 80 procent av lönen. Andra ger ingenting. Allt beror på hur tuffa lärarna själva har varit i sina förhandlingar, säger Diana Berthén, studierektor vid Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet och ansvarig för utbildningen.

Lärarlyftet är en uppdragsutbildning, vilket innebär att studenterna inte kan få studiemedel. Studenterna är samtidigt mellan 35 och 55 år och har ofta familj och lån vilket gör det svårt att ta tjänstledigt utan lön.

– De som söker vill studera, behöver studera och organiserar sitt liv för att kunna studera. När de sedan möts av insikten att det krävs 20 timmar i veckan och förstår att de inte kan vara borta från jobbet utan lön väljer de att inte börja.

Prefekt Margareta Ahlström tror inte att problemen är specifika för speciallärarutbildningen.

– Vi ser att när det gäller personer som arbetar inom verksamheter som vård och skola, där det finns en önskan om att personen ska vara vidareutbildad – där är man inte villig att ge tjänstledigt eller förutsättningar som i praktiken möjliggör studier, säger hon. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm