ord
Ny bok

Tonårslexikon för vuxna

Fett bull, swag, epic fail, 1337, baxig och yolo. Vad är det för ord och uttryck som tonåringarna slänger sig med? Här får du några handfasta tips som kan hjälpa dig att förstå vad de egentligen säger. 

Mer om tonårsspråk

Fem vanliga missuppfattningar

Nej, VGD betyder inte ”var god dröj” utan är en förkortning för ”vad gör du”, i sms-form.

Nej, FML/ Fuck my life är inte så allvarligt menat som det låter. Snarare ett kraftuttryck som kan användas när mjölken är slut.

Nej, grönt betyder varken grönsaker eller blommor utan är ett annat ord för marijuana.

Ordet ofta är knepigt! Det kan sägas både ironiskt: jo visst, eller hur, när man inte håller med. Men också: nä, är det sant? Wow!

Nej, ordet lökig betyder inte längre bara töntig utan står för ”svettig”.

 

Fem no-no:s för läraren

Swag: Cool person, ordet har rötter i hiphopkulturen. Släng dig med ord som ”swag” eller klä dig i 14-åringens baggy jeans, det blir ungefär lika pinsamt. 

Douchig: Dryg/arrogant kille, någon som ligger runt.  Se ovan.

Fett bull: Ska du tvunget säga att något är väldigt kasst på fjortisvis – uttala ”bull” precis som det låter, med svenskt uttal.

Ska du slänga dig med uttrycket 1337 – tänk på detaljerna och skriv det just så – skriv inte isär!

Slanguttryck med sexuell anspelning, som exempelvis milf, dilf och baxig är riktiga no-no:s i klassrummet för dig som lärare (= mums I’d like to fuck, dads I’d like to fuck, samt sexig).

Det är inte lätt att hänga med i tonåringarnas snack för den som jobbar med ungdomar och inte själv är insatt i deras språkbruk. Språkläraren Monique Strömsnäs och ritande kommunikatören Louise Wester är båda tonårsföräldrar och för ett år sedan bestämde de sig för att ta eleverna till hjälp för att göra ett slanglexikon med humoristiska illustrationer, som kunde skingra molnen kring tonårstugget.

Språkprojektet ”Vad är det dom säger?” startade i Östratornskolans klass 9B i Lund förra vintern och inom kort ska tonårslexikonet ges ut. När Monique presenterade idén för sina elever nappade de med en gång.

– De gillade idén direkt. Vi har våra invanda roller som lärare och elever i klassrummet. Nu blev det en ny dynamik och plötsligt var det de som skulle lära mig något, i stället för tvärtom, säger Monique Strömsnäs.

Under arbetets gång har eleverna delat med sig av slanguttryck, och förklarat när de passar och när de är helt fel att använda. Förslag har kommit in via projektets sida på Facebook och även närpolisen har varit en viktig kunskapskälla när det gäller uttryck som berör droger.

– Att jag som lärare och vuxen intresserar mig för deras språk är ett sätt att bygga broar och närma sig dem på. Samtidigt är jag förvånad över hur positiva de är till att dela med sig av sitt språk till oss vuxna. Det är ett fint förtroende, säger Monique Strömsnäs.

Men att intressera sig för ungdomarnas språk är en sak – att som vuxen, lärare eller förälder ta över deras sätt att uttrycka sig är inte okej.

– Det är som att klä sig i en fjortonårings kläder, säger Louise Wester.

Många ord används lite på skämt, förklarar 15-åriga eleven Emma Gebre-Medhin. Men visst finns det vissa ord och uttryck som är helt förbjudna för de vuxna att slänga sig med.

– Jag hoppas att inte mina föräldrar börjar säga yolo, swag och OMG. Alltså, de är ju gamla! Men random är okej för vuxna att använda, säger Emma och skrattar.

* Tonårslexikonet kommer att ges ut inom kort och alla intäkter går oavkortat till Kvinnojourens arbete i Lund.

 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm