gudrun

Utdraget kring elöverkänslighet

Tre lärare vid Tunaskolan i Luleå har blivit sjuka och utvecklat olika former av överkänslighet sedan trådlösa nätverk installerats och alla elever fått var sin dator. Lärarnas Riksförbund anser att arbetsgivaren har nonchalerat oron för elektromagnetisk strålning. Frågan kan bli en prestigefråga för kommunen som lovat trådlöst till alla skolor. 

Gudrun Medman, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Luleå berättar:

– Det har dragit ut på tiden med att söka lösningar, från senare delen av förra hösten fram till nu, och vi vet ännu inte vilken lösning det kommer att bli och inte heller när det kan vara klart.

Medlemmarna har både varit sjukskrivna, hemma med lön, arbetsprövat på andra arbetsplatser och varit på den egna skolan. Det är flera månader mellan att första medlemman blev sjukskriven fram till att den tredje medlemmen blev det.

– Det gick en tid innan vi kom fram till att vi inte kan fastna i frågan, ”farligt eller inte farligt”.  Även om skolan ligger under alla så kallade ”gränsvärden” som bland andra Strålskyddsinstitutet anger, så finns det förmodligen människor som är mer känsliga än andra. Vi menar att vi inte kan fokusera på dessa gränsvärden utan att arbetsgivaren måste lösa arbetsmiljön så att våra medlemmar kan fortsätta att jobba utan att bli sjuka, oavsett vad de blir sjuka av, säger Gudrun Medman.

I samråd med regionombudsmannen Stefan Millgård tog Lärarnas Riksförbund beslutet att formulera en så kallad 6,6a-anmälan med stöd av arbetsmiljölagen som ger facket rätt att få en redovisning om hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas.

– Det här är utan tvekan den svåraste arbetsmiljöfrågan som jag jobbat med under åtta år som huvudskyddsombud. Det finns ingenting som är svart eller vitt i ärendet, säger Gudrun Medman.

– Vår utgångspunkt är denna: tre medlemmar har drabbats av ohälsa. Det kan bero på elektromagnetisk strålning, något helt annat eller en kombination men det får vi kanske aldrig helt klarlagt. På ett sätt är det oväsentligt för det som spelar roll är att det finns ett arbetsmiljöproblem och detta är någonting som arbetsgivaren måste förhålla sig till och hitta en lösning på.

Sjukdomsbilden omfattar allt från huvudvärk, illamående, trötthetskänsla och värmekänsla i kroppen till avvikelser i hjärtrytm.

– Det här rör sig inte om lärare som är motståndare till ny teknik. Tvärtom. Jag vet att två av dem som blivit sjuka varit i framkant på skolan med att jobba med ny teknik. Och det finns ett starkt samband mellan att de vistas i delar av skollokalerna och mår dåligt.

Vad händer nu?

– Vi får avvakta kommunens svar på vår framställan. De säger att de behöver tid för att genomföra fördjupade undersökningar, säger Gudrun Medman.

Hon befarar att den trådlösa tekniken kan bli en prestigesak för kommunen.

– Luleå kommun har bundit upp sig för att införa trådlös teknik på alla skolor och förskolor samt även att varje elev ska ha en egen bärbar dator.

Skolvärlden har upprepade gånger sökt ansvariga grundskolechefen Monica Karsbrink Lövbom för en kommentar men utan att få kontakt.

I lokaltidningen NSD försvarar sig Luleå kommun med att vissa åtgärder vidtagits och att mätningar visar att den elektromagnetiska strålningen är låg.

Jimmy Estenberg är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten och säger att myndigheten nåddes av en hel del frågor om trådlösa nätverk från kommuner och skolor förra året.

– Vi gick då ut med riktad information om att det saknas vetenskaplig grund för att radiovågor från trådlösa datornätverk skulle kunna påverka människor. Vi har även gjort mätningar i skolmiljö och samarbetat med brittiska myndigheter för att i detalj undersöka vilken exponering för radiovågor som nätverket och datorerna ger eleverna.

– Den egna bärbara datorn ger större exponering för radiovågor än det trådlösa datornätverket eftersom avståndet till datorn är betydligt kortare. Men både datorer och nätverk ger så låg exponering att det inte finns anledning att misstänka att det skulle vara något strålskyddsproblem, säger Jimmy Estenberg. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm