Foto: Yanan Li/ Stockholm Stad
Foto: Socialdemokraterna

”Det nya systemet har ställt till problem”

Stockholm stad bör bryta avtalet med Volvo IT. Det menar Roger Mogert (S), vice ordförande i utbildningsnämnden i Stockholm och oppositionsborgarråd.

Enligt flera rektorer och lärare är inte avtalet mellan Stockholm stad och Volvo IT anpassat till skolornas, framför allt gymnasiernas, behov.
Det är en kritik som delas av Roger Mogert.
– För oss som tillbringar en hel del av tjänsten med att sitta på en kontorsstol innebär avtalet är inga problem. Det är heller inga fel på den nya maskinparken. Däremot har det nya systemet ställt till med problem i de flesta av stadens verksamheter, från bibliotek till skolor. Det är dessutom ett dyrt avtal, förutom att det leder till en pedagogisk inflexibilitet som är direkt dum och flyttar skolans IT-verksamhet tillbaka rejält i tiden.

*Hur då?
– Lärarna får till exempel inte plocka hem vilka program de vill. Tar de in en ny applikation måste skolan betala 8 000 kronor till Volvo IT. Det är inte rimligt. Det ska vara möjligt för lärarna att ta hem och använda program som förbättrar undervisningen. Det ökar dessutom kreativiteten.
– Jag tror heller inte på planerna att ta bort lokala IT-tekniker. Det måste finnas en support ute på skolorna. Lärarna ska inte behöva ringa till Göteborg så fort något inte fungerar.
Roger Mogert säger att Stockholm stad bör omförhandla kontraktet med Volvo IT.
– Det är kanske till och med lönsamt att bryta det. Vi bör åtminstone försöka komma ur kontraktet.

*Är det bara den delen av avtalet som handlar om skolan som ni vill riva?
– Nja. Egentligen skulle jag vilja försöka få bort alla verksamheter ur avtalet. Men som situationen är nu koncentrerar vi oss på skolan. Det är där som de största problemen finns.
Enligt Roger Mogert var Stockholm för cirka tio år sedan på väg att göra en liknande IT-upphandling som den som nu kritiseras.
– Då sa rektorerna ifrån och förklarade att något sådant här inte skulle fungera på skolans område. Då lyssnade ledningen på rektorerna. Det har man tyvärr inte gjort den här gången.

Kommentera