Knivattacken

Gamla systemet saknades – varnar för sämre säkerhet i nya skolor

Åsa Fahlén polis attack
Foto: Linda Broström

Lärarnas Riksförbund varnar för säkerheten i nya skolbyggnader efter den senaste skolattacken i Kristianstad.
– Det är inte bra att högtalarsystemen försvinner. De behövs vid så kallade inrymningslarm, säger ordförande Åsa Fahlén.

Lars Nilsson är föreningsombud för Lärarnas Riksförbund i Kristianstad.

– Naturligtvis har knivdådet på NTI-gymnasiet väckt tankar hos oss som jobbar på andra skolor också. En sak vi diskuterat mycket idag är utformningen av de nya skolorna. Det gör oss oroliga.

Han fortsätter:

– När elever och personal ska ut snabbt ur skolan finns det ju brandlarm. Då är det inga problem. Men när situationen är en annan, exempelvis vid en skolattack, blir det svårare. I nybyggda skolor finns ju inte högtalarsystemet kvar. Hur ska vi då snabbt och enkelt få fram information om att det är en inrymning; att människor ska stanna i sina klassrum och låsa? säger Lars Nilsson.

Han väcker också frågan om glasväggar, som blir vanligare och vanligare, är så klokt i en krissituation.

– Det kan ju inte vara bra att en gärningsman ser in i klassrummet. Jag har svårt att se någon fördel med glasväggar överhuvudtaget. Elever som har svårt att fokusera på lektionerna ska ju inte behöva störas av vad som pågår utanför lektionen. Så jag tycker glasväggar är dåliga i vardagen och farliga i sådana här extremfall, säger Lars Nilsson.

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, håller med.

– Det är relevanta frågor om säkerheten från våra fackliga kollegor i Kristianstad, säger hon.

Måndagens attack på NTI-gymnasiet blev ännu en påminnelse om hur viktig säkerheten i skolorna är.

– Skolan ska vara en trygg plats för både personal och elever. Självklart går det inte att skydda sig mot allting; särskilt inte när förövaren är en elev på skolan. Men det finns så många aspekter på säkerhetstänk vid sidan av kontroller och krisplaner och nya larmanordningar och säkerhetsappar, säger Åsa Fahlén.

Hon är övertygad om att lärarnas tid är en enormt viktig faktor här – om den används rätt.

– Ta bort en del av all tid lärare måste lägga på administration och se till att det finns mer utrymme för att vi ska få chansen att fånga upp elever som mår dåligt. Det finns så många exempel på när någon isolerat sig. Det där är isolering som vi vill bryta direkt i vardagen, men då måste vi som sagt få tid till det också, säger Åsa Fahlén.

Hon efterlyser också ett bättre samarbete mellan skolan och andra delar i samhället.

– Utan att vara insatt i bakgrunden till händelserna i Kristianstad, så kommer det då och då exempel på när polis och socialtjänst känner till saker som skolan måste få reda på. Får man indikationer på sociala medier om att något kan komma att ske i skolan, så måste det ju slås larm. Här tror jag det finns massor att göra, säger Åsa Fahlén.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm