sara_bruun_klasrum

Sara Bruun, lärare på Ringsjöskolan och utvecklingsledare i Höörs kommun.

Digitalt

Hennes råd om undervisning på distans sprids över hela landet: ”Skapat lugn”

Den snabba övergången till distansundervisning på högstadiet stressar många lärare.
Läraren Sara Bruun har tagit fram råd på hur man lyckas ställa om till distansarbete – nu sprids hennes populära tips till fler lärare utanför kommungränserna. 

På Ringsjöskolan i Höörs kommun går man över till distansundervisning för årskurs 9 från och med den 14 december. Detta efter en stigande personalfrånvaro.

I och med att beslutet fattades så sent som i torsdags har lärarna på skolan inte fått mer än en dag på sig att ställa om till distansarbetet och flertalet lärare har varit stressade inför omställningen.

Sara Bruun, lärare på skolan och utvecklingsledare i Höörs kommun, har varit med att ta fram rutiner för omställningsprocessen och satt upp råd för hur lärarna kan arbeta med Googles verktyg.

– Vi har tränat tillsammans, lärare och elever, på hur distansundervisningen ska gå till på ett bra sätt. Våra uppsatta rutiner har gjort att omställningen verkar ha gått bra, säger hon.

För tillfället är det endast skolans elever i årskurs 9 som ska övergå till distansarbetet, men Sara Bruun är bekymrad över att man inte vet hur smittspridningen kommer att se ut i januari. Därför involverar råden även 4–9. 

– Det är bättre att fler är förberedda så att vi snabbt kan gå över på distansundervisning om det skulle behövas. Precis som att vi har stödstrukturer åt våra elever så behöver vi ha det som kommun till lärarna. Att det är hög press och stress inom kåren just nu gör det extra viktigt att kunna luta sig mot råd och rutiner, säger hon.

Efter att arbetsprocessen har fått landa på skolan valde Sara Bruun att publicera råden i en Facebook-grupp för lärare som inriktar sig på distansundervisning. Råden har varit uppskattade och fått stor spridning utanför kommungränserna.

Camilla Askebäck Diaz. Foto: Bo Helmersson
Camilla Askebäck Diaz. Foto: Bo Helmersson

En lärare som tagit del av Sara Bruuns råd är Camilla Askebäck Diaz som arbetar på Södermalmsskolan i Stockholm. Hon såg Saras råd på Facebook mitt i omställningskrisen och bestämde sig för att omarbeta rutinerna så att det skulle passa in i arbetet på hennes skola, där man i stället för Google använder Microsoft.

– Många lärare har efterfrågat en liknande version för Office som Sara skrev för Google. Jag omarbetade det så att det anpassades utifrån Office365 i stället för Google, så jag kopierade delar av hennes inlägg och skrev ett eget, säger hon och fortsätter:

– Redan i fredags när vi sent fick reda på att vi skulle övergå till distansundervisning på högstadiet i Stockholm så uppstod massa frågor bland mina kollegor och många var stressade inför övergången. Jag insåg ganska snabbt att jag var tvungen att hitta ett sätt att vägleda mina kollegor och då ramlade jag över Saras inlägg på Facebook, säger Camilla Askebäck Diaz.

I det skarpa läget har Saras grundtips varit guld värt, menar Camilla Askebäck Diaz.

– Råden har lugnat mina kollegor i den här nya och stressiga situationen. Det har i sin tur lett till att färre har mejlat mig och bett om hjälp. Så arbetsmiljön har också blivit bättre.

Ett bra exempel på kollegialt lärande låter det som? 

– Ja, precis. Just att vi kan använda varandras verktyg och att inte behöva uppfinna hjulet igen är väldigt viktigt. Twitter och Facebook är mitt utvidgade kollegium som är extra viktigt i dessa tider.

I det digitala personalrummet kan hon bolla idéer och få tips av andra lärare runt om i landet, precis som vid kaffeautomaten på jobbet, berättar hon.

– Skillnaden är bara att vi inte ser varandra och att vi delar med oss av tips till varandra på sociala medier i stället.

Sara Bruun är enormt glad över att råden har fått spridning utanför Höörs kommun och letat sig in i fler skolor.

– Det är jättekul, det finns ingen anledning att lärare ska göra detta arbete på sin kammare i en pandemikris. Det är viktigt att dela med sig av det man gör. Jag tycker det är underbart med dela-kulturen som finns inom lärarkåren. 

– Den senaste tiden har jag sett, och även fått, många frågor och funderingar kring övergången till distansundervisning på högstadiet. Därför är det extra viktigt att sprida och dela med mig av mina kunskaper.

Vad är det viktigaste rådet som du delar med dig av?

– Det är nog att du som lärare inte ska tro att du kan lägga upp din lektion digitalt på samma sätt som du gör fysiskt i klassrummet. Man behöver tänka till, var mycket tydligare och inte ha långa genomgångar. Annars kommer det inte att gå. Sedan är det viktigaste kanske att hålla det enkelt. Speciellt i början när du går över till distansundervisningen.

Det är mycket viktigt med snabb support och tekniskt stöd, tillägger hon.

– Alla skolor måste ha en teknisk support som kan hjälpa lärarna att få detta att fungera. Det är ett måste att det finns.

Du har väl inte missat att Sara Bruun även bloggar på Skolvärlden? Läs hennes blogg här.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm