demonstration_norrtalje
Nedskärningar

Lärarna i Norrtälje har fått nog: ”Förstår att det var droppen”

Efter flera år av besparingskrav samlades lärare idag utanför kommunfullmäktiges möte för en manifestation mot nedskärningarna i Norrtälje.
– Skolsituationen är ganska förtvivlad, säger Anna-Karin Lönnström som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Skolvärlden har tidigare rapporterat om demonstrationer mot sparande på skolan i Sigtuna och Örebro. Under måndagen samlades lärare för en manifestation i samband med kommunfullmäktigemötet i Norrtälje. I händerna hade de plakat med budskap som ”Vet hut nu är pengarna slut” och ”Ska vi platsa får ni satsa”.

Anledningen är de besparingskrav på 24 miljoner som finns i årets budget och som märks av ute på skolorna. I Norrtelje tidning vittnar en lärare om att de tvingas bryta mot skollagen varje dag och en annan lärare om att hon bara har 10 böcker till 45 elever.

– Skolsituationen i Norrtälje är ganska förtvivlad. Det finns så mycket god kraft i våra skolor, hos våra lärare och hos våra verksamheter. Men det känns på ganska många sätt som att man är bakbunden när det inte finns pengar, säger Anna-Karin Lönnström som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Men besparingskraven är inte nya. De senaste tre åren har skolan i kommunen haft besparingskrav på 30 miljoner årligen. 

– Det går inte ihop sig för skolorna. De har köpstopp, skolorna har haft anställningsstopp och man har gjort en massa åtgärder i omgångar för att budgeten ska gå ihop, förklarar Anna-Karin Lönnström.

Men budgeten har ändå inte gått ihop. Enligt barn- och skolnämndens ordförande Robert Beronius (L) upptäcktes ett underskott från den förra budgeten på 19 miljoner, vilket gör att besparingarna i år landar på 24 miljoner istället för de 5 miljoner som var planerade.

– Så jag förstår att det här var droppen som får bägaren att rinna över. Det har jag full förståelse för, säger han.

Lärare vittnar om att de tvingas bryta mot skollagen till följd av besparingarna. Känner du igen dig i den bilden?

– Jag blir lite orolig då eftersom Norrtälje kommun har en av de högsta skolpengarna i länet. Om inte vi klarar av att följa skollagen med högst skolpeng i länet så undrar jag hur det går för de andra kommunerna. När vi har en av de högsta skolpengarna i länet och det finns skolor som säger att de inte har råd med böcker måste det vara en ledningsfråga på skolan.

Ni har en hög skolpeng säger du – men ändå är lärarna så frustrerade att de ger sig ut och protesterar.  Vad beror det på?

– För att det går åt fel håll hela tiden, det blir tuffare och tuffare. Och man jämför givetvis med hur det var innan, inte hur det är i Malmö eller Göteborg. Man klagade även för fyra år sedan och då hade skolan kanske 100 miljoner mer än vad den har att röra sig med idag, säger Robert Beronius.

Anledningen att skolan kontinuerligt får mindre pengar att röra sig med stavas demografi, menar Robert Beronius.

– Antalet barn, ungdomar och äldre ökar mer än vad människor i arbetsför ålder gör. Det innebär ju att kostnaderna i välfärden ökar mer än skatteintäkterna. Färre ska ta hand om fler, det har vi pratat om i tjugo år och nu står vi här. Det är därför det är demonstrationer över hela Sverige nu.

Så vad är vägen framåt?

– Statens bör ta ansvar eftersom det är den nationella politiken som sätter upp skolans riktlinjer. Jag tycker att det är rimligt att den som beställer också betalar.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm