Digitalt

Lärarnas tips: Här är våra favoritappar i undervisningen

Favoritappar 2021

Tycker du att det är svårt att hitta rätt i djungeln av digitala verktyg?
Här är några utvalda appar som lärare använder i sin undervisning.

I varje tidningsnummer av Skolvärlden delar lärare med sig av sina bästa app-tips till andra lärare under vinjetten ”månadens app”.

Skolvärlden har satt ihop en lista med lärarnas tips från hösten 2021: Fem appar som till vardags används i klassrummet och som lärarna menar gör undervisningen bättre.

Människokroppen

  • Format: iOS och Android.
  • Pris: Finns en gratisversion och 45 kr för hela appen.

Hamdije Dauti, lärare på Saltöskolan i Karlskrona tipsar:

”Människokroppen inspirerar barn att ställa frågor och uppmuntrar nyfikenhet. Appen visar en modell av kroppen som är animerad och interaktiv. Eleverna tränar på biologins begrepp, modeller samt för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen. Barnen får en djup förståelse för vad som händer i kroppen. De kan utforska nervsystemet, skelettet, andningssystemet med mera. Appen är mycket lärorik och alla kan delta oavsett kunskapsnivå.”

  • Instagram: @min.fantastiska.klass

Bornholmslek

  • Format: iOS och Android.
  • Pris: 75 kr, ingår numera i paketet Bornholmsmodellen.

Sanna Löfgren, specialpedagog F-6 på Hagsätraskolan i Stockholm tipsar:

”Jag har använt appen i flera år som komplement till språklekarna i metoden Bornholmsmodellen. Appen föregicks av en bok med en konkret steg för steg-beskrivning av hur man arbetar för att främja elevers fonologiska medvetenhet. Modellen är förankrad i forskning. Språklekarna hålls i små grupper, efter att ha haft en session om tre lekar får barnen spela 2 och 2 med den ”balkong” som är kopplad till respektive pass. Appen är enkel och eleverna tycker att den är rolig. Jag använder appen främst i F-klass och lågstadiet men den fungerar även för äldre barn som lär sig läsa från början.”

Webb: frågaspecialpedagogen.se

Tayasui Sketches

  • Format: Ios, Android, PC, Chromebook.
  • Pris: Gratisversion samt pro som kostar cirka 65 kr. Gratisversionen innehåller alla funktioner som beskrivs nedan.

Helen Larsson, speciallärare på Rosenlundsskolans grundsärskola i Jönköping tipsar:

”Tayasui Sketches är en ritapp som kan användas i flera olika ämnen. Ett självklart användningsområde är så klart i bildämnet där vi bland annat skapar genom att mixa digitala och analoga metoder. Appen används också i dokumentation i ämnen som NO. Eleverna får exempelvis måla vattnets kretslopp för att sedan skriva eller tala in fakta till bilden. Eleverna skapar också bakgrund och skriver dikter direkt i appen. I matematik kan man jobba med symmetri.
Om man tänker utanför själva ritandet kan appen användas till väldigt mycket mer!”

Instagram: @mitt_digiloga_klassrum

Tynker

  • Format: IOS, Android.
  • Pris: Gratis (köp inuti appen).

Therese Philipsson, förstelärare i digitalt lärande, Karlbergsskolan, Karlskoga tipsar:

”Tynker är en enkel och rolig app för att lära sig att programmera genom kodning. Den är ett uppskattat inslag i min klass!

Appen riktar sig till barn i åldern 6–12 år. De kan välja mellan att koda en rymdkadett att samla objekt och undvika rymdvarelser eller träna en drake att leta skatter. Programmeringen sker med visuella block eller med programmeringsspråket Swift. I appen kan du även skapa egna programmeringsprojekt med många roliga funktioner som ljud, animeringar och så vidare.

Jag tycker att appen ger en bra grundläggande träning i hur man programmerar och på så vis är den väldigt användbar i skolan.”

Instagram: @digitalfroken

Solarsystemscope.com

  • Format (enheter): PC, Chrome OS, Android och IOS

Dino Hajiric, klasslärare årskurs 4, Jörlandaskolan, Stenungsund tipsar:

”En enkel sida som kan användas på många enheter. Fördelarna med programmet/applikationen är att man kan visa upp solsystemet utifrån olika tidsperioder och betrakta det från olika vinklar. Det hjälper elever att lättare bilda sig en uppfattning om rymden och vårt solsystem. Visar även sådant som omloppsbanor, vilket är till stor hjälp när man arbetar mot det centrala innehållet i kursplanen.”

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm