Sara Bruun sommarprat klassrum

Sara Bruun berättar om sina tankar kring innehållet i programmet: ”Jag hoppas att föräldrar, politiker och rektorer får sig en tankeställare”.

| Foto: Lina Arvidsson
Sommar i P1

Sara Bruun om sitt sommarprat: ”En ära att vara lärarnas röst”

Tvära kast och en känslomässig berg-och dalbana. När Skolvärldens bloggare Sara Bruun debuterade som sommarvärd fick lyssnaren följa med in i hennes klassrum.
– Jag hoppas att föräldrar, politiker och rektorer får sig en tankeställare, säger hon.

Det här är Sara Bruun
  • Ålder: 47.
  • Född: i Perstorp, bor i Hässleholm.
  • Gör: Lärare och utvecklingsledare i Höörs kommun, kolumnist, debattör och bloggare på skolvärlden.se.
  • Aktuell: Debuterar som sommarvärd för Sommar i P1 i Sveriges Radio 5 augusti 2021. Programmet går att lyssna på i efterhand via Sveriges Radios hemsida och app.

Saras favoriter i sommar:

  • Mat: Sparrisrisotto.
  • Musik: Hoffmaestro och Lars Winnerbäck.
  • Plats: Hemma i mitt växthus.
  • Sommarprat: Peder Fredricson, ryttare och grafisk designer Radios hemsida och app.

Du har väl inte missat att Sara Bruun även bloggar på skolvärlden.se? Här hittar du hennes blogginlägg om skolan.

”Sommar i P1” släpps som podd klockan 07.00 och sänds klockan 13.00 i P1 och Sveriges Radio Play.

”Det är någon som spelar mig ett spratt.” Det var läraren Sara Bruuns första reaktion när hon fick frågan om att vara en av årets värdar för Sommar i P1 i Sveriges Radio.

– Jag trodde först att det var någon av mina elever som ringde och drev med mig. Jag vet inte hur många gånger jag frågade om det verkligen var på riktigt innan jag faktiskt förstod att det var sant. Det var så omtumlande, säger Sara Bruun.

Det var fortfarande svårt att smälta, men svaret var ändå självklart.

– Jag blev otroligt hedrad och stolt över att få möjligheten att vara en röst åt lärarprofessionen. Jag ville bli golvets röst, säger Sara Bruun.

Efter att hon tackat ja till uppdraget inleddes ett intensivt manusarbete.

Tillsammans med sin producent Eva Landahl Kihlman, programchef på SR, brottades Sara Bruun med format och innehåll. Meningar togs bort, tillkom och ändrades om och om igen innan duon till slut, två månader senare, hade ett färdigställt manus.

– När jag bloggar på Skolvärlden gör jag det som debattör, vilket också är det jag är känd för i Skolsverige. Som sommarvärd ville jag väcka lite debatt men inte som jag brukar, jag ville inte att det skulle bli för polariserat, säger Sara Bruun.

Till vardags undervisar hon i engelska på Ringsjöskolan i skånska Höör, där hon också arbetar som utvecklingsledare på kommunen. Utöver det är Sara Bruun en flitig kolumnist, debattör och bloggare. Inte minst på Skolvärlden där hon sedan 2014 har skildrat lärares vardag.

”Det är så svart eller vitt i Skolsverige”

Det var också ambitionen när hon debuterade som sommarvärd den 5 augusti. Genom att bjuda in lyssnaren i klassrummet var målet att ge en inblick i hur det ser ut i skolan på riktigt, och samtidigt lyfta ”heta potatisar” som till exempel betygsinflation, ordning och reda i skola och vikten av att barn och unga lär sig läsa och skriva.

– Det är så svart eller vitt i Skolsverige i dag. Alla har gått i skolan och tror att de vet hur det är. Men hur är det egentligen att vara lärare? I mitt sommarprat ville jag skildra hur ledsen och rädd man kan vara, men också hur fantastiskt glad man blir när man lyckas. Det är tvära kast och en känslomässig berg- och dalbana att jobba med tonåringar, säger Sara Bruun.

Hon upplever att det i många fall saknas förståelse för hur svårt läraryrket är, och att utomstående snarare kan ha bilden av att det bara är att säga till på skarpen.

– Folk tror att det bara är att ryta åt barnen och få dem att sitta ner och hålla tyst. Sedan är det detta med läsning. Att barn och unga inte lär sig läsa ordentligt är inte klokt. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram dessa problem i ljuset, kan vi komma tillrätta med dem så har vi kommit väldigt långt i Sverige, säger Sara Bruun.

Hon fortsätter:

– Som en lärare som syns och hörs behöver jag ta mitt ansvar. Till exempel genom att beskriva känslan som infinner sig när en klass går emot dig och vägrar göra som du säger. Att det gör att många lärare gråter i bilen på vägen hem och ifrågasätter sitt yrkesval.

”Som en lärare som syns och hörs behöver jag ta mitt ansvar”, säger Sara Bruun om sitt uppdrag som sommarvärd i ”Sommar i P1”.
Foto: Lina Arvidsson

För att understryka de frågor och problem som behandlas i programmet hade spellistan stor betydelse. Låtar som till exempel ”Under Pressure” med Karen O och Willie Nelson och ”Reality Road” med Dimestore Junkies är valda med stor omsorg.

– Tanken var att musiken skulle förstärka det jag pratar om i mitt sommarprat. Det är låtar jag gillar och som har ett tydligt budskap som kopplas ihop med det jag pratar om. Vissa av låtarna, till exempel ”So you Do” med Hoffmaestro, brukar jag även använda i min undervisning, medan ”Reality Road” betyder extra mycket för mig då sångaren, Jörgen Johansson, är en vän till mig som gick bort alldeles för tidigt. Det kändes fint att kunna hedra Jörgen med en av hans låtar i programmet, säger Sara Bruun.

Förra året ökade lyssningen av Sommar i P1 med 20 procent jämfört med året innan och flera program har haft runt en miljon lyssnare. Totalt lyssnade cirka 3,8 miljoner personer på sändningarna någon gång under sommaren 2020, i FM eller digitalt, vilket motsvarar 45 procent av befolkningen. Det kända faktumet att programmen når ut till en stor del av befolkningen fick Sara Bruun att se fram emot sitt program med skräckblandad förtjusning.

– Jag var livrädd. Skolfrågan är så het och man vet aldrig. Det kan vara minsta grej som någon hakar upp sig på och så startar drevet. Då har man inte en chans. Samtidigt är det en fantastisk ära att få sommarprata och vara lärarnas röst, säger hon.

Vad har det för betydelse att en lärare är sommarvärd?

– Skolan är alltid aktuell, inte minst inför kommande år då jag tror att den kommer att vara en viktig valfråga. Jag hoppas vara en nyanserad röst i Skolsverige som lyfter brister i systemet, men också glädjen och hur man som läraren motivera elever som har gett upp – i en skola som inte alltid är för alla.

 För den som ännu inte lyssnat – varför ska man slå på just ditt sommarprat?

– Dels för att du vill få bra musik som förstärker berättelsen, dels för att skolan är ett väldigt aktuellt ämne. Tillsammans med min producent Eva Landahl Kilman har jag jobbat i princip dygnet runt i två månader för att få till ett så bra manus som möjligt. Hennes stöttning och feedback har varit ovärderlig.

Vad hoppas du att lyssnaren tar med sig från ditt program?

– Jag hoppas att föräldrar, politiker och rektorer som lyssnat får sig en tankeställare och tänker ”oj kan det vara så, det ska jag tänka på”. Vad gäller lärare så hoppas och tror jag att de känner igen sig och tänker ”precis så är det”, säger Sara Bruun.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm