syrier2

Skolvärlden tog hem Fackförbundspressens journalistpris för artiklarna om de tre syriska lärarna.

| Foto: Elisabeth Ubbe
Prisvinnare

Skolvärlden tog hem prestigefyllt journalistpris

Skolvärlden tog hem Fackförbundspressens prestigefyllda journalistpris för reportaget om de syriska lärarna som, med livet som insats, trotsar Islamiska staten.
– Det är ett pris för Baida och hennes kollegor i Syrien, men också för alla lärare som kämpar varje dag i den svenska skolan, säger Skolvärldens chefredaktör Jonas Fond.

Juryns motivering

”Årets bästa berättande text handlar om Baida al-Hassan, som var lärare på IS-ockuperat territorium i Syrien. Vi tar del av en kamp för humanismen, med livet som insats. Stramhet och saklighet förstärker textens känsla av svindel.”

Juryn bestod av:

  • Johar Bendjelloul, reporter på Dagens Nyheter.
  • Ulrika Knutson, journalist och författare.
  • Magnus Linton, journalist och författare.

I samband med Fackförbundspressens dag på torsdagskvällen presenterades vinnarna till journalistpriserna i åtta olika kategorier.

Skolvärlden var en av tre nominerade i klassen ”Bästa berättande text”.

– Vi var väldigt glada bara över att vara nominerade, lärare är värda all uppmärksamhet de kan få. Att reportaget sen tog hem priset i den här kategorin gör det hela så klart ännu roligare, säger Jonas Fond.

Det är artiklarna om de tre syriska lärarna som kämpar i flyktinglägret på den turkiska sidan av gränsen till Syrien som juryn röstade fram till vinnare av priset. Lina Malers skrev och Elisabeth Ubbe tog bilderna.

– Det har tagit lång tid att komma nära de ofta osynliga kvinnorna i konflikter som riskerar allt för sina barns framtid och det känns fantastiskt att mitt och Elisabeth Ubbes arbete nått ut till svenska lärare som har alla möjligheter att föra berättelserna vidare, säger Lina Malers.

– Linas målande och raka beskrivning av de här lärarnas engagemang och kamp visar en annan sida av lärares vardag mot vad vi är vana vid. Den här texten borde alla läsa, menar Jonas Fond 

Lina Malers i lägret på den turkisk-syriska gränsen. Foto: Elisabeth Ubbe
Lina Malers i lägret på den turkisk-syriska gränsen. Foto: Elisabeth Ubbe | Foto: Elisabeth Ubbe

En del i motiveringen lyder: ”Vi tar del av en kamp för humanismen, med livet som insats”.

– För Skolvärlden kändes det viktigt att visa läraryrket i en annan värld där ingenting är självklart och där människor lider av förtryck och fattigdom. Det är journalistikens uppgift och Skolvärlden har en stor roll där, säger Jonas Fond.

Skolvärldens chefredaktör Jonas Fond tog emot Lina Malers pris på torsdagskvällen.
Skolvärldens chefredaktör Jonas Fond tog emot Lina Malers pris på torsdagskvällen.

– Det är ett pris för Baida och hennes kollegor i Syrien, men jag vet hur de svenska lärarna kämpar utifrån sina förutsättningar och det här priset hoppas jag ger lite strålkastarljus även på dem.

Lina Malers och Elisabeth Ubbe träffade 2016 de tre syriska lärarna Baida al-Hassan, Lamis Rahbi och Hanadi som gör allt, ofta med livet som insats, för att Syriens kommande generationer ska få gå i skolan. 

– Under de senaste åren har jag träffat otaliga syrier som trots att de lever under ofattbara förhållanden fortsätter att arbeta för det de tror på och det känns viktigt att deras berättelser uppmärksammas, säger Lina Malers.

I reportaget berättar Baida al-Hassan hur hon trotsade Islamiska staten och undervisade elever i hemlighet med risk för sitt eget liv:

Så snart eleverna tagit plats i klassrummen låste hon järnporten till skolan. Flickorna tog av sig de heltäckande kläderna och Baida al-Hassan plockade fram de gamla läroböckerna ur skåpen.

– Vi tog IS läroplan, men vi lärde aldrig ut det som stod i den, berättar hon för Skolvärlden.

Läraren Hanadi, som måste vara anonym av rädsla för att IS ska få veta att hon, en lärare i ett turkiskt flyktingläger, lär ut att det IS säger är falskt, berättar:

– Jag lär dem att IS religion är lögn, att den är farlig, säger Hanadi. Att islam inte säger att 16-åriga pojkar ska lämna sina familjer och dö. Det heter inte islam, det heter självmord.

Hon tror att styrkan att engagera sig i eleverna stammar från hennes starka hopp om att både de och hon en dag ska kunna lämna lägret.

– Det är det som får mig att arbeta. Om vi inte utbildar oss kommer vi aldrig att komma ut härifrån och någon gång få leva i ett hus som andra människor.

Lamis Rahbi om varför hon undervisar i lägret:

– Jag gör allt för att hålla dem kvar i skolan. Jag säger till dem: Ditt diplom är ditt vapen. Det är det som kommer öppna dörrar och se till att du har något att leva av i framtiden. Du kan bli läkare eller ingenjör, det är bättre än att sälja servetter på gatan.

Röster om Skolvärldens artiklar
  • ”Berörande, modiga, relevanta och välskrivna reportage om lärare mitt i brinnande krig. Väl genomfört, bra hantverk och passar perfekt för målgruppen.”

Carin Roeraade, Make Your Mark

  • ”Med relativt små medel och en stark tilltro till journalistikens egen kraft lyckas Skolvärlden förmedla bilden av lärarna som gör hjälteinsatser och sätter sitt liv på spel i en värld där behovet av kunskap är som allra störst.”

Peter Willebrand, Lovstrom Content

  • ”Wow vilka lärare! Ett modigt och engagerande reportage som troligtvis har luslästs av alla lärare i målgruppen, men det borde också alla vi andra göra.”

Åsa Antonsson, Nice One

  • ”Skickligt utförande, intressant läsning och bra exempel på vad en kan göra med små medel.”

Julia Nordlund, Chiffer

Källa: Resumé

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm