Nu tar jag nästa syv-steg i den fackliga farleden

Jag tog examen 2016 och sedan dess har jag aktivt arbetat för att synliggöra och utveckla vägledarprofessionen, bland annat genom föreläsningar och debatter i det offentliga rummet.

För mig är det viktigt att mina kollegor har det bra på sina arbetsplatser, både att de mår bra och att de har en dräglig arbetsmiljö. Just arbetsmiljö och bra arbetsvillkor är något som alltid intresserat mig och för mig har det alltid varit självklart att vara medlem i facket.

För varje år som jag har varit verksam studie- och karriärvägledare har jag insett att det finns mycket att kämpa för – för att få en bra arbetsmiljö och skapa en förståelse för den kompetens som vägledare besitter. Ensam kan jag möjligtvis förändra och förbättra min egna arbetsmiljö, men jag vill förbättra arbetsmiljön och villkoren även för mina kollegor. Det kan jag inte göra själv. Här blir facket otroligt viktigt.

Att vilja förändra saker, helst allt på en gång och helst igår, har nog alltid varit min akilleshäl. Det är ju inte fysiskt möjligt, det kan ju vilken dödlig som helst se. ”Vill du förändra på riktigt, engagera dig fackligt” sa en god vän till mig när vi träffades efter jobbet en sommardag för en tid sedan. Det var något jag tog till mig och funderade på. Några veckor senare drog skolupproren genom Sverige som en virvelvind och jag engagerade mig mycket i vägledarnas ”SYVupproret”.

Det blev vår 2020. Jag började åter fundera på att engagera mig mer fackligt, pratade med kollegor och min familj. Under våren fick jag frågan om att kandidera till rollen som syv-representant i LR Järfälla. Det var då jag tog steget att börja engagera mig mer fackligt. Någon månad senare beslutade årsmötet att jag skulle få rollen och jag påbörjade mitt uppdrag. Det var ett spännande och givande arbete att sammankalla och samverka med kommunens vägledare, påverka och jobba för en ännu bättre arbetsmiljö.

Nu, nästan ett år senare, våren 2021, är det drygt tre månader sedan jag avslutade min anställning i Järfälla och började arbeta på Årstaskolan i Stockholms stad. Det har även blivit dags att styra in på nästa steg i den fackliga farleden.

Det var med glädje jag mottog frågan om jag kunde tänka mig att kandidera till en plats i styrelsen för den lokala syv-föreningen inom LR Stockholm. Svaret var självklart, ja. Ja, det kan jag tänka mig.

På årsmötet, som genomfördes måndagen 22 mars, blev jag invald i styrelsen. Jag ser på mitt nya uppdrag med ny energi och engagemang. Det ska bli väldigt intressant och lärorikt att få engagera mig än mer fackligt och få chansen att lyfta syv-frågor och påverka min och mina kollegors arbetsmiljö.

Kommentera
David Spak
David Spak

David Spak arbetar som studie- och yrkesvägledare på en F–9-skola. Han har ett stort intresse och engagemang för vägledning i yngre åldrar, och anser att kontinuerlig vägledning redan från förskoleklass är ett viktigt inslag för att utveckla elevernas valkompetens.

Han jobbar också för att utveckla den generella vägledningen där vägledningen blir ett naturligt inslag i den ordinarie undervisningen, stärkt samverkan och samarbete mellan skolans personal kring vägledningsuppdraget samt en stärkt koppling mellan skolan och arbetslivet.

Arkiv

Välj år/månad

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm