Därför är Pisa ett dåligt instrument att jämföra likvärdighet

Enligt en granskning i Expressen finns det många frågetecken kring Sveriges resultat i de senaste omgångarna av OECD:s Pisa-test. I dessa bröts ju Sveriges oöverträffade nedgång i kunskapsmätningarna och vändes till och med till en liten uppgång.

Enligt Expressen så beror detta på att alldeles för många elever valdes bort från studien och det på grunder som inte har stöd i OECD:s regelverk för studierna. Det här är både väldigt allvarligt och samtidigt inte helt enkelt.

Allvarligt eftersom Pisa är ett av de få verktyg vi har för att ta reda på någonting om den svenska skolan. Om vi inte följer regelverket så får vi inte de kunskaperna. Det är också extra allvarligt eftersom vi vet sedan länge att likvärdigheten är ett av våra stora bekymmer. Och att exkludera de svagaste eleverna från studien kommer att maskera olikvärdighet.

Man ska komma ihåg att Pisa är ett dåligt instrument att jämföra likvärdigheten mellan Sverige och andra länder med. Detta eftersom testet görs av ungdomar mellan 15 till 16 år gamla. I många skolsystem har man då redan skilt på de som går yrkesutbildningar och de som ska ta ett akademiskt spår i livet. Men för att kunna följa den svenska likvärdigheten över tid är Pisa naturligtvis viktigt. Om då inte siffrorna stämmer så maskeras ju vad som egentligen pågår.

Samtidigt är det lätt att förstå varför det har skett. Under Syrienkrisen tog Sverige emot många gånger fler flyktingar, många av dem ensamkommande, än något annat land i Europa per capita räknat. Det vill säga det fanns extra många som inte kunde svenska, som aldrig gått i svensk skola i systemet.

Man kan förstå att man inte ville att det skulle påverka resultaten. Om till exempel en skola i en småländsk brukskommun hade blivit utvald så hade där upp till 30 procent av eleverna varit nyanlända under den här perioden, vilket naturligtvis säger något om svensk generositet, men kanske inte så mycket om det svenska skolsystemets förmåga att undervisa.

Man kan förstå att man vill fortsätta mäta på de som faktiskt gått i svensk skola. För det finns det också regler inom Pisa som gör att man kan ta bort till exempel nyanlända elever från testet.

Men om Expressen har rätt har man tagit bort fler än vad som är tillåtet och på grunder som inte är tillåtna, och då får vi ännu mer problem.

Man börjar också i Sverige på grund av all uppståndelse kring testet se på Pisa som en tävling som ska vinnas. Och då korrumperas resultaten.

En person insatt i Pisa har berättat för mig att man på en svensk skola skrev proven efter en liten flaggceremoni med svenska flaggor. Som om detta trendinstrument var ett OS i skola!

Det är väldigt oroande om skolor har exkluderat elever för att man inte vill framstå i god dager. Pisa är ett verktyg för att ta reda på hur det är – inte en tävling!

Men det kan kanske lätt blir så i det målrelaterade skolsystem byggt på konkurrens som vi skapat?

Det hedrar i alla fall Anna Ekström att hon inte körde med politiskt tränade dimridåer när hon fick reda på det utan omedelbart kontaktade OECD och startade en översyn av de svenska resultaten och inrapporteringen.

Det här är för viktigt för att viftas bort. Dessa undersökningar är, eftersom vi inte har andra system för övervakning, alldeles för viktiga för att korrumperas.

Kommentera
kornhall_gra2
Per Kornhall

Här bloggar författaren och skolexperten Per Kornhall om skola och skolutveckling.

Per Kornhalls bok ”Barnexperimentet” fick stor uppmärksamhet för sina kritiska slutsatser om utvecklingen av den svenska skolan. Hans senaste böcker är ”Lärare – En handbok”, ”Omstart för skolans digitalisering” samt ”När skolan blev marknad. Trettio år med friskolor”.

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm