Det brukar komma massor av post till oss studie- och yrkesvägledare ute på skolorna, mycket av detta hamnar i tidsskriftsställ utanför våra kontor och rensas ut en gång om året – oftast under sommarveckorna när elever och lärare är på lov.

Det råder lite delade meningar bland oss studie-och yrkesvägledare om vad vi tycker om papperbroschyrer som vi får oss tillsända. Somliga av oss vill slippa dessa helt, andra tycker de är bra, inte minst elevernas föräldrar uppskattar fortfarande information i pappersform.

Vi på grundskolan får spridda skurar från såväl gymnasieskolor som språkreseföretag. Även studie-och yrkesvägledare på gymnasieskolorna får spridda skurar från högskolorna och andra utbildningsanordnare. Vi får inte alltid den allsidiga information som vi gärna vill få eftersom vi vill förhålla oss konkurrensneutrala. Därför känner vi oss rätt missnöjda.

Många av oss vill vara klimatsmarta och mer anpassade till dagens kommunikationssätt, det digitala och vill helst slippa pappersbaserad information. Det är lättare att dela information som är webbaserat. Till exempel sprida information via skolans egen skolwebb. Det skulle spara både miljön och ekonomin för gymnasieskolorna och språkreseföretagen att ställa om sin information med riktigt bra hemsidor och webbaserad informationsspridning.

Det finns redan bra hemsidor att hänvisa till för allsidig gymnasieinfo, till exempel Skolverket och gymnasieantagningarna. Dessa hänvisar vi studie-och yrkesvägledare redan till för att eleverna och deras vårdnadshavare ska få tillförlitlig och aktuell information.

Vi vill gärna se en webbaserad portal för alla språkreseföretag som är lätt att hänvisa till för all information som därmed blir jämförbar och som elever och föräldrar kan få glädje av.

Att posten ska dela ut broschyrer både till skolorna och till alla 9:or som ska välja till gymnasiet och till alla 3:or som är på väg att lämna gymnasiet är ett rent slöseri!

Låt oss bli mer klimatsmarta.

Kommentera
lotta_lindstrom3
Lotta Lindström

Jobbar som studie- och yrkesvägledare sedan 1994. När Lotta var ute på skolorna som vikarie som upptäckte hon att det var i skolans värld hon ville jobba och sökte jag in på studie- och yrkesvägledarutbildningen 1991. Lotta har mest arbetat på grundskolor men också på gymnasiet och komvux.

”Alla skolstadierna är lika spännande och intressanta och väcker frågor som jag vill skriva om. Jag vill att alla elever ska ha rätt att få lyckas”.

Arkiv

Välj år/månad

  • 2022

  • Hela året
  • juni

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm